Jak se zbavit vší a hnid? Co jsou vlastně zač?

12. 9. 2023

Čísla říkají, že veš v Česku navštíví až půl milionu dětských hlav ročně. Ideální je pro tohoto parazita období léta, kdy jsou děti v těsném kontaktu v nejrůznějších kolektivech. S návratem do škol a školek se pak napadení vší rychle šíří a je třeba být ve střehu. Právě toto období patří k nejrizikovějším.

Veš se svými vajíčky, hnidy, se může vyskytnout ve vlasech kohokoli – bez ohledu na hygienu, věk či pohlaví. Naštěstí v této nepříjemné situaci existují účinní pomocníci, kteří vás vší a hnid dokážou zbavit. Jako Predator Parazit, který seženete v lékárnách nebo na našem e-shopu.

Zavšivení nese odborný název pedikulóza a nevyhýbá se nikomu. Mnohdy stále ještě vžitá myšlenka, že výskyt vší a hnid souvisí s nedostatečnou hygienou, je mýtem. Stačí kontakt s někým, kdo vši má, a další stanicí pro vši můžete být právě vy. Protože jsou z podstaty přenosu náchylnější k napadení děti – vyskytují se v početném kolektivu, kde dochází k těsnému kontaktu či sdílení hřebenů, ručníků, čepic a podobně – jsou rizikovější skupinou právě ony. A veš také nese označení „dětská“.

Co je vlastně veš? A co hnidy?

Veš je cizopasný hmyz, který saje krev svého hostitele. Její velikost bývá kolem 3 mm a tělo je dokonale uzpůsobené parazitismu – na nožkách má veš drápek a výrůstek, které slouží k přichycení na vlas či srst hostitele. Ve světě je známých asi 500 druhů vší, v Česku se vyskytuje necelých 30. Vši kladou vajíčka, kterým se říká hnidy, a lepí je na srst (vlasy) svých hostitelů. Používá při tom speciální lepidlo bílkovinné povahy, které je velmi odolné vůči vyčesávání, mytí a podobně. Proto je tak těžké je z vlasů dostat…

 Na člověku parazitují tři druhy vší:

veš dětská se vyskytuje ve vlasech, na které klade svá vajíčka – hnidy
veš šatní žije v oblečení, ze kterého se vydává sát krev a zase se vrací
veš muňka přebývá v ochlupení

Při napadení vší bývají děti neklidné, drbou se ve vlasech, mohou být i unavené. Na hlavě se objevují štípance, svědí pohyb i bodání vši. Pokud k výskytu vší dojde, rodiče by na tuto skutečnost měli upozornit ve škole či školce nebo v dalších kolektivech, kde se dítě předchozích 14 dnů pohybovalo.

Predator ParazitJak se zbavit vší a hnid?

K odstranění nepříjemného problému slouží účinné prostředky v podobě séra v kombinaci se šamponem a jemným hřebínkem všiváčkem, kterým se vyčesávají odumřelé vši a hnidy. 

Do vlasů vetřete dostatečné množství séra Predator Parazit a dobře vmasírujte od kořínků ke konečkům. Dbejte na to, aby byly všechny vlasy ošetřeny, společně s celou pokožkou hlavy včetně problematických oblastí na krku, šíji a za ušima. Poté sérum důkladně vymyjte.

K dokonalému vymytí séra slouží šampon Predator Parazit, který udržuje vlasy v dobré kondici. Aplikuje se do mokrých vlasů do úplného napěnění a nechá se 7 až 10 minut působit. Následně vlasy omyjete a osušíte a celou proceduru je potřeba dokončit vyčesáním nečistot (mrtvé vši a jejich vajíčka – hnidy) z vlasů. K tomu slouží speciální jemný hřeben všiváček, který dostanete v našem balíčku Predator Parazit zdarma. Tento postup je třeba opakovat dle návodu.

Myslete i na prevenci

Sérum a šampon vám pomohou ve chvíli, kdy už jsou vlasy napadené vší. Dá se ale bránit proti tomuto stavu? Rozhodně můžete problému čelit obezřetností - nepůjčovat si cizí hřebeny, ručníky, pokrývky hlavy a podobně. A také můžete využít repelentní sprej Predator Parazit na vši.

Jde o spolehlivý repelent proti vším obsahující osvědčenou látku IR 3535, tj. široce používaný repelent proti zamoření a opětovnému napadení vší dětskou. Sprej je vhodný ke každodennímu užívání a jeho účinnost je až 24 hodin. Používat se dá u dětí už od jednoho roku.

Účinný vůči rezistenci

Predator Parazit je účinný prostředek při výskytu parazitů ve vlasech, který neobsahuje biocidní látky, takže si na něj vši nemohou vytvořit rezistenci. Jedná se o směs přírodních silic, které fungují na principu udušení. Sérum dokonale vyčistí vlasy, nedráždí pokožku a díky svému složení umožňuje snadné rozčesávání vlasů, navíc má kondicionační účinky.

Sérum Predator Parazit obsahuje 4 až 6 dávek a je vhodné pro děti od 3 let. Zabraňuje nadměrnému svědění a vysychání pokožky, snižuje lámavost vlasů a dodává jim pocit svěžesti a čistoty. Všechny produkty Predator Parazit koupíte v lékárnách nebo na našem e-shopu.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem