Vitar - silou přírody

Vaříme a pečeme se sladidly Irbis: Velikonoční mazanec

Také na Velikonoce rádi pečete sladké? Ale omezujete cukr, nebo ho nemůžete vůbec? Využijte ke slazení sladidla Irbis a máte po problémech! Přinášíme vám recept na výborný velikonoční mazanec, ve kterém cukr nahrazuje nové sypké sladidlo Irbis Stévie, které je vhodné i pro diabetiky, redukční dietu nebo osoby omezující cukr ve své stravě.

 

Velikonoční mazanec

230 g pšeničná mouka hladká, 150 g pšeničná mouka hrubá, 40 g Irbis Stévie, 30 g droždí, 40 g vepřové sádlo, 150 – 200 ml mléka, sůl, loupené sekané mandle, rozinky, vejce na potření.
 
Postup: Mouky promícháme a prosijeme sítkem. Vsypeme do mísy a vyrobíme důlek, do kterého rozdrobíme droždí. Mléko zahřejeme na teplotu cca 30 °C a malou částí (100 ml) zalijeme droždí v míse. S malým množstvím mouky si v důlku pomocí vidličky vyrobíme velmi řídké těsto – omládek. Takto připravený omládek necháme v teplém prostředí vykynout (až svůj původní objem zvětší na dvojnásobek).

Ve zbylém mléce rozpustíme sladidlo Irbis Stévie, přidáme žloutek, olej, sádlo, sůl a směs znovu zahřejeme na původní teplotu. Zalijeme do mísy s vyzrálým omládkem a hnětením vypracujeme hladké, nelepivé těsto. Mísu přikryjeme utěrkou a necháme v teplém prostředí vykynout (zvětší svůj původní objem opět minimálně na dvojnásobek). Nejlépe uděláme, když těsto po vykynutí opět promícháme a znovu necháme vykynout.

Pro výrobu mazanců hotové těsto rozdělíme na dvě poloviny a ty stočíme do tvaru bochánku. Položíme na tukem zlehka namazaný plech a potřeme rozšlehaným vejcem. Natvarované výrobky necháme kynout v teplém prostředí asi 20 – 30 minut a poté pečeme při teplotě cca 180 °C.

 

Další recepty se sladidly Irbis:

- čočková polévka
- rajská omáčka
- palačinky s tvarohem
- salát s lehkou zálivkou
- puding

 

Sladidla Irbis – sladká chuť jako cukr a bez výčitek

Produkty pod značkou Irbis jsou moderní stolní sladidla nabízející řešení všem, kteří hledají kvalitní náhradu cukru. Jedná se totiž o řadu sladidel nové generace, která jsou vhodná i pro diabetiky, redukční dietu nebo osoby omezující cukr ve své stravě. Bonusem těchto sladidel je, že zásadně nezvyšují energetickou hodnotu oslazených jídel a nápojů a jsou vysoce sladivé v malém množství – při nižším energetickém příjmu se tak nemusíte vzdávat uspokojení chuti na sladké.

Sladidla Irbis