Vitaminy: Látky nezbytné pro život

2. 2. 2023

Aby lidské tělo dokázalo fungovat, jak má, potřebuje vitaminy. Ty totiž plní řadu důležitých funkcí – podílejí se na metabolismu cukrů, tuků a bílkovin, urychlují biochemické reakce a přispívají k celkové ochraně organismu. Každý vitamin má v těle člověka svou konkrétní funkci a nelze ho nahradit žádným jiným, proto je potřeba myslet na všechny. Vitaminy si naše tělo nedokáže vytvořit, takže je třeba je tělu dodávat – stravou či jejími doplňky.

Vitaminy jsou látky nezbytné pro život. Existuje 13 základních vitaminů, z nichž některé jsou rozpustné v tucích (tzv. lipofilní), jiné ve vodě (hydrofilní). Zásadní rozdíl mezi těmito skupinami je v tom, že první z nich jsou skladovány v těle (játra a tělesný tuk), zatímco nadbytek těch druhých je z těla vylučován a o to důležitější je jejich pravidelný příjem. Nedostatek vitaminů může vést k hypovitaminóze, chorobný stav vyvolaný naprostým nedostatkem vitaminů se nazývá avitaminóza.

Vitaminy rozpustné ve vodě

Do této skupiny patří vitamin C a všechny B vitaminy (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9, B12). Jsou snadno absorbovány a jejich nadbytek je vylučován močí. Jejich rozpustnost ve vodě má vliv i na jejich obsah v potravinách, které ke konzumaci upravujeme nejrůznějšími způsoby. Například když potraviny s těmito vitaminy přivedeme k varu, dochází k jejich dramatickému úbytku, nebo zůstanou ve vodě. Podobně může mít na jejich obsah vliv i skladování, vitaminy rozpustné ve vodě jsou zkrátka citlivé. Přesně daný příjem těchto vitaminů zajistí doplňky stravy s jejich obsahem, který je ve složení vyjádřen hmotnostními jednotkami i ve vztahu k doporučené denní dávce.

Vitaminy rozpustné v tucích

Do této skupiny řadíme vitaminy A, D, E a K, jejichž nositeli jsou tuky. Při skladování a zpracování potravin jsou stabilnější než vitaminy rozpustné ve vodě, ale výrazné omezení tuku v jídelníčku (například různé diety) může vést k jejich nedostatku. Dalším faktorem pro jejich nedostatečný příjem, což ale platí pro vitaminy obecně, je nesprávná skladba stravy, která je buď chudá na obsah vitaminů, nebo dané potraviny kvůli nejrůznějším vlivům (podmínky pěstování, transport, skladování) neobsahují jejich dostatečné množství. Vitaminy rozpustné v tucích se vyskytují například v rostlinných olejích, mase, rybách, ořechách nebo mléčných výrobcích.

Vitaminy jsou opravdu důležitou látkou, kterou náš organismus využívá prakticky neustále. Zvýšený příjem vitaminů se pak doporučuje při zvýšené tělesné zátěži (což představuje nejen sport, ale také například fyzicky náročné zaměstnání), v době těhotenství, při oslabení imunitního systému nebo po nemoci. Dostatek vitaminů by vždy měli mít děti a starší lidé.

Vitaminové doplňky stravy

Proto se vyplatí myslet na bohatou a pestrou stravu, která potřebné vitaminy tělu dodává, stejně jako na kvalitní vitaminové doplňky stravy, díky kterým máte jistotu, že organismus dostane to, co má. VITAR jako tradiční výrobce doplňků stravy nabízí širokou škálu vitaminů a jejich mixů, a to ve všech možných formách, ze kterých si vybere každý – chutné šumivé či cucavé tablety, pohodlné stick-packy, které se jen nasypou do úst a není potřeba je zapíjet, kapsle, horké nápoje, bylinné sirupy. To všechno nabízí portolio české společnosti, která na trhu působí už více než 30 let a s jejímiž produkty se setkáte v lékárnách, super a hypermarketech, drogeriích i vlastním e-shopu www.nasevitaminy.cz.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem