Co je nehet zač?

1. 10. 2016

Nehet tvoří zrohovatělé buňky a skládá se ze tří vrstev keratinu. Odborně se mu říká nehtová ploténka a je bílkovinné povahy. Rychlost růstu nehtů závisí na mnoha proměnných, nicméně víme, že na rukou rostou nehty rychleji než na nohou. A také z čeho se skládají a jak mají vypadat, což si v článku povíme.

Zdravý nehet je hladký, přirozeně lesklý, lehce klenutý a narůžovělý, ve spodní části pak bývá viditelný bílý půlměsíc nazývaný lunula, kde je nehet nejsilněji připevněn k nehtovému lůžku. Nehet neboli nehtová ploténka vyrůstá z kořene nehtu a posouvá se po nehtovém lůžku směrem přes konec prstu, kde bývá nehet zkracován. Nehet tak představuje ochranu špiček prstů a zároveň zlepšuje jejich citlivost.

Z čeho se nehet skládá?

Nehet se skládá z keratinu, látky bílkovinné povahy, která představuje zrohovatělé buňky. Nehet tvoří tři vrstvy keratinu, z nich nejměkčí je vespodu a nejtvrdší na povrchu. Důležité je poznamenat, že nehet obsahuje až 30 % vody, která je klíčová pro jeho elasticitu. Místo, odkud nehet vyrůstá, se nazývá matrix a znázornění stavby nehtu najdete na obrázku níže (zdroj: Wikipedia).

Nehet

Jak rychle nehty rostou?

Udávaná rychlost růstu nehtu bývá udávaná od 0,05 po 0,1 mm za den, na nohou je i třikrát pomalejší. To znamená, že zatímco na rukou vyroste celý nehet do půl roku, na nohou to může trvat až rok. Rychlost je přitom závislá třeba na věku (čím starší člověk je, tím pomalejší je růst nehtů) i pohlaví (mužů rostou nehty rychleji), ale stejně tak třeba na podnebí či ročním období (když je tepleji, růst je rychlejší), výživě, nemocech a dalších faktorech.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem