Co je stres a jak se ho zbavit?

20. 2. 2023

Povinnosti ve škole i v práci, snaha vyrovnat se s rostoucími cenami zboží a energií, tlak v domácnosti, abyste všechno stíhali - to všechno jsou faktory, které mají vliv na naši psychickou pohodu a mohou být původcem stresu. Ten totiž představuje reakci organismu na mimořádné zátěžové situace, které mohou mít psychický i fyzický charakter. Jak se mu bránit?

Předně je třeba říct, že určitá míra stresu k našemu životu patří a dokonce je nezbytná – pomáhá nám s motivací a překonáváním překážek, dostane z nás lepší výkony. Takovému druhu stresu se říká eustres a jedná se o tzv. pozitivní zátěž. Nadměrnou zátěž naopak představuje tzv. distres, který může poškodit naše zdraví a o němž se zmiňuje Světová zdravotnická organizace (WHO), mluví-li o stresu jako o jednom z nejzávažnějších zdravotních rizik, se kterými se lidstvo potýká.

Jak na stres

stresFaktorů, které mohou způsobovat stres, je mnoho. Mezi psychické patří i ty zmiňované v úvodu článku, tedy napětí ve škole či v práci, ale také pocit zodpovědnosti, frustrace nebo věk. Sociálními faktory jsou například mezilidské vztahy nebo nezdravý životní styl zahrnující špatnou životosprávu, nedostatek spánku a další. Stresovat nás ale mohou i různé vnější podněty, jako je nadměrný hluk, nepříjemná teplota okolí a podobně – pak mluvíme o faktorech fyzikálních. A stres lehce spustí i nejrůznější životní události.

Je zřejmé, že stresových faktorů je v našem životě dost. Jak se s nimi vyrovnat a se stresem bojovat?

  • Určitě je dobré stresovým okamžikům předcházet, například dobrou organizací práce a času, což zahrnuje i minimalizaci odkládání nejrůznějších úkolů. 
  • Je potřeba dodržovat zdravý životní styl čítající pestrý a pravidelný jídelníček, dostatek kvalitního spánku i prostor pro pohyb, který je velmi důležitý nejen pro vaši fyzičku, ale také pro psychiku. Právě při sportu se totiž vyplavují hormony, které uklidňují a nabíjejí. 
  • Popovídejte si s lidmi, se kterými je vám dobře a kterým důvěřujete. 
  • Dopřejte si také relaxaci nebo zkuste meditaci.

V neposlední řadě se pak nabízí celá řada přírodních látek, které prověřila staletí, a která se v koncentrované formě vyskytují v doplňcích stravy. Co může pomoci?

Bylinky

Některé mají zklidňující účinky a podporují spánek. Třeba o meduňce se traduje, že je dobrá na nespavost a doporučuje se i proti stresu. Podobně je na tom třezalka. Extrakty z obou rostlin, a k tomu ještě z mateřídoušky a kozlíku, obsahuje Maxi Vita Bylinný elixír Klidný spánek. Obsažené přírodní extrakty mají uklidňující účinky, podporují mentální pohodu v případě vypětí a navozují harmonii při usínání. 

Hořčík

Je často označovaný jako „antistresový minerál“. Hořčík neboli magnézium přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání a v doplňcích stravy od VITARu si ho můžete dopřát v několika formách:
- unikátní stick-pack není třeba zapíjet (Maxi Vita Magnezium a Vitar Magnezium)
- šumivé tablety (Revital HořčíkMaxi Vita Hořčík)
- polykací tablety (Maxi Vita Exclusive Magnézium forte+). 

L-tryptofan

V krevním oběhu se mění na serotonin, který je označován za hormon štěstí a pohody. Vitar L-Tryptofan Forte obsahuje aktivní složky, které pomáhají tělu se lépe vypořádat s napětím, obavami, nervozitou a únavou. Aminokyselina L-tryptofan je vhodně doplněna přírodními extrakty z Rhodioly rosey a Schizandry, které obsahují látky, jež pomáhají navodit psychickou stabilitu a pocit pohody.

Všechny doplňky stravy od VITARu, tradičního českého výrobce, najdete na e-shopu www.nasevitaminy.cz.

L-tryptofan

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem