Pod/zimní tipy pro posílení imunity

25. 10. 2021

Chcete posílit svou imunitu v době, kdy to nejvíc potřebuje? Dopřejte svému tělu vitaminy, minerální látky, nukleotidy nebo bylinné extrakty. Zkrátka účinné látky, které pomáhají vaší obranyschopnosti. Poradíme vám, na které se zaměřit i kde je v jaké formě hledat.

V období podzimu a zimy je důležité nejen zásobovat tělo prospěnými živinami, jako jsou vitaminy a minerální látky, ale také mu dopřát takové podmínky, které posílí imunitní systém. Třeba pravidelný pohyb (byť by mělo jít o každodenní procházky), otužování, saunování, ale i dostatečný odpočinek a kvalitní spánek. Tělo prostě musí regenerovat a načerpat sílu, aby nebylo oslabené a tím pádem i náchylnější k nejrůznějším hrozbám typickým pro období podzimu a zimy.

Co se týče užitečných látek pomáhajících posilovat imunitu, ty byste samozřejmě měli v co největší míře přijímat ve své stravě. Dobře ale víme, že dnešní hektická doba, kulinářské úpravy, způsob pěstování a chovu nebo transport potravin ze vzdálených koutů planety dost často tento úkol znesnadňuje. I proto existují doplňky stravy, pomocí nichž můžete důležité látky typu vitaminů, minerálních látek nebo bylinných extraktů doplňovat. Na které se zaměřit?

MultivitaminyVitamin C a další vitaminy

Vitamin C se stal synonymem pro posílení imunity. Najdete ho v řadě druhů ovoce a zeleniny, například v citrusech, černém rybízu, jablcích, rajčatech, paprice, brokolici nebo kiwi. Jen si dejte pozor, že vaření při vysokých teplotách ani mražení mu nedělá dobře.

Vitamin C najdete i v mnoha formách doplňků stravy – od tablet a kapslí, přes šumivé tablety po sypké směsi, tzv. stick packy. Všechny tyto formy nabízí v obchodech a drogeriích MaxiVita. Na výběr máte z mnoha doplňků s obsahem vitaminu C, který mohou doprovázet i další látky vhodné pro posílení imunity – například zinek, extrakty z různých bylin, rakytníku, echinacey apod.

Vitamin C také není zdaleka jediným vitaminem, který pomáhá našemu imunitnímu systému. Mezi další patří například vitamin D, vitamin A a vitaminy B6 nebo B12. Proto je někdy vhodné sáhnout po multivitaminovém doplňku stravy. I ten nabízí MaxiVita v mnoha podobách – jako šumivý vitamin (MaxiVita Exclusive Multivitamin), v tabletách (MaxiVita Multivitamin) nebo ve formě želé pro děti (MaxiVita Kids Multivitamin).

MaxiVita Horký nápojZinek a další minerální látky

Pomocníkem pro posílení imunity je také zinek. Minerální látka, které potřebujeme relativně malé množství v řádu miligramů, ale který dokáže velké věci. Výčet jeho přínosů v oficiální seznamu tzv. zdravotních tvrzení EFSA (Evropský úřad pro kontrolu potravin) čítá téměř dvě desítky položek a mezi nimi i tu se zmínkou o pomoci imunitnímu systému. Proto v doplňcích stravy často doprovází vitamin C a další látky pomáhající obranyschopnosti organizmu.

Najdete ho proto třeba i v MaxiVita Horkých nápojích, kde společně s vitaminem C doprovází bylinné extrakty.  

Bylinný elixír MaxiVita

Bylinné extrakty – rakytník, echinacea, šípek

Bylinné extrakty jsou dalším výborným pomocníkem pro vaši imunitu a najdete je v mnoha MaxiVita doplňcích stravy, zejména v řadě Herbal. Jejich předností je standardizovaný obsah účinných látek, což znamená, že v dané tabletě, kapsli nebo nápoji najdete přesně specifikované množství této látky.

Mezi prospěšné byliny spojené s imunitou patří bezesporu echinacea (třapatka nachová), šípek, rakytník, zázvor nebo acerola. Právě extrakty z těchto rostlin a jejich plodů najdete třeba v MaxiVita Bylinných elixírech nebo Horkých nápojích.     

MaxiVita Posílení imunityNukleotidy

Kromě vitaminů, minerálních látek a bylinných extraktů pomáhají činnosti imunitního systému i další látky. Jedou z nich jsou například nukleotidy. Ty jsou základním stavebním kamenem nukleových kyselin, které se vyskytují v buňkách všech živých organizmů a mají rozhodující úlohu v řadě biologických procesů. Jsou součástí řady důležitých enzymů nezbytných pro nutriční a energetický metabolizmus a naše tělo je potřebuje ve zvýšené míře právě v obdobích, kdy je zvýšený nápor na imunitu.

Nukleotidy najdete třeba v komplexním doplňku stravy MaxiVita Posílení imunity, který kombinuje nukleotidy s vitaminem C a extraktem z rakytníku, nebo v MaxiVita Bylinném elixíru Posílení imunity pro děti s obsahem nukleotidů, extraktu z rakytníku a řadou vitaminů (B, C, D a E).


Chraňte svůj organizmus během náročných podzimních a zimních měsíců příjmem užitečných látek, které pomáhají posilovat vaši imunitu. VITAR jako tradiční český výrobce vitaminových doplňků s 30letou tradicí vám rád pomůže. Třeba doplňky stravy značky MaxiVita, které máte vždy na dosah – v běžné obchodní síti, řetězcích, drogeriích i na e-shopu www.nasevitaminy.cz.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem