Selen: minerální látka důležitá pro imunitu i vlasy a nehty

25. 5. 2021

Selenu nepotřebujeme mnoho, přesto se nám ho mnohdy nedostává. Na vině je nízký obsah selenu v půdě a následně i v potravinách. Přínos selenu pro pochody v našem organizmu je přitom velmi důležitý. Přispívá k činnosti imunitního systému, štítné žlázy, ochraně buněk před oxidativním stresem nebo k dobrému stavu vlasů a nehtů. Pojďme se proto se selenem seznámit trochu blíž.

Selen je součástí mnoha enzymů a vstupuje do stovek biochemických reakcí v našem těle. Významně se podílí například na antioxidační činnosti, tedy boji proti škodlivým volným radikálům. Selen je pomáhá odstraňovat a ochraňovat tak buňky před jejich poškozením a tím i stárnutím. Proto je selen dobrý i pro vitalitu organizmu.

Selen – přítel člověka

Objevení významu selenu coby stopového prvku v organizmu se datuje až do poloviny 20. století. Dnes už ale dobře víme, že selen hraje v našem těle důležitou roli a na čem všem se podílí. Selen přispívá:

  • ke správné funkci imunitního systému
  • k ochraně buněk před oxidativním stresem
  • ke správné činnosti štítné žlázy
  • k udržení dobrého stavu vlasů a nehtů
  • ke správné spermatogenezi

Selen-zinek

Aby selen plnil všechny své úkoly na jedničku, je potřeba, aby ho v našem tělo bylo dost. Takzvaná referenční hodnota příjmu selenu je u dospělého člověka stanovena na 55 mikrogramů, různé zdroje pak udávají optimální příjem zhruba 1 mikrogram selenu na 1 kilogram tělesné hmotnosti. A faktem je, že s dostatečným příjmem selenu může být problém.

Selen v potravinách

Zdrojem selenu v našem jídelníčku mohou být například vnitřnosti (játra, ledviny), maso, ryby, ořechy (zejména para a brazilské), vejce, česnek, některé mléčné výrobky a také obiloviny. U těch je ale obsah selenu hodně kolísavý – závisí totiž na obsahu selenu v půdě. Průmyslově vyspělé země se přitom potýkají s nedostatkem selenu v půdě a následně i v potravinách – selen chybí v rostlinách, tím pádem i krmivu a posléze tedy i v živočišných produktech. I proto jsou známé pokusy o obohacování rostlinné produkce selenem. Ve Finsku se snažili obohatit obiloviny a tím i pečivo, u nás třeba brambory.

S příjmem selenu mohou pomoci i doplňky stravy. Častá je kombinace selenu se zinkem (např. MaxiVita Selen + zinek) – oba tyto stopové prvky podporují imunitní systém i stav vlasů a nehtů. Díky těmto benefitům najdete selen i v doplňcích stravy podporujících právě vlasy a nehty, jako je například Revitalon Forte. A nebo v doplňcích pro odporu vitality (Vitar Koenzym Q10), kde hraje roli coby silný antioxidant.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem