Správná výživa nehtů je základ

1. 10. 2016

Zdá se vám, že se o své ruce a nehty staráte dostatečně, chráníte je, ošetřujete, a přesto s výsledkem nejste spokojeni? Nehty se pořád lámou nebo třepí a nemají zdravý vzhled? Problém bude zřejmě s celkovou výživou vašeho těla. Pro zdravé nehty (a nejen pro ně) je třeba zajistit dostatečný přísun všech důležitých látek – vitaminů, minerálů a dalších. Jak je do těla dostat?

Nehty vyžadují vyváženou stravu bohatou na vápník, bílkoviny, vitaminy A, C a skupiny B, křemík nebo zinek. 

  • Vápník je obsažen hlavně v mléčných výrobcích, mořských rybách a listové zelenině.
  • Na vitaminy skupiny B jsou bohatá vejce (zejména žloutek), vepřové, drůbeží i hovězí maso, vnitřnosti, ryby, pivovarské kvasnice, pšeničné klíčky, ořechy nebo brokolice.
  • Vitamin C se vyskytuje v celé řadě ovoce a zeleniny, bohaté na něj jsou například šípek, rakytník nebo černý rybíz, ale také citrusy, jablka, rajčata, paprika, brokolice nebo kiwi či meloun.
  • Vitamin A hlavně v rybím tuku, játrech a ovoci, stejně jako v zelenině žluté nebo zelené barvy.
  • Zinek se nachází například v jedlých mořských řasách, rybách, sóji nebo dýňových semenech, křemík pak v přesličce, sóji a listové zelenině.

Je možné, že vaše strava z různých důvodů neobsahuje dostatečné množství těchto látek, které vaše nehty potřebují. Může to být skladbou jídelníčku, ale i sníženým obsahem vitaminů a minerálních látek například v ovoci a zelenině kvůli intenzivním způsobům zemědělství. Nebo nemáte na pestrou a vyváženou stravu čas, jste ve stresu a podobně.

V tom případě doporučujeme poohlédnout se po vhodných doplňcích stravy. Nehty jsou stejně jako vlasy tvořeny bílkovinou keratinem, takže vyžadují i výživu podobného druhu jako vlasy. Proto je vhodné i pro posílení nehtů užívat přípravek Revitalon nebo novinku s inovovanou extra silnou recepturou Revitalon Forte. Tyto speciální doplňky stravy obsahují vyvážený komplex účinných látek, mezi které patří vybrané vitaminy, minerální látky, ale také aminokyseliny nebo rostlinné extrakty, které mají na stav vašich nehtů vliv.

Doplňky stravy nehtům pomohou

Vyzkoušejte nový Revitalon Forte – stačí jediná kapsle denně. Nebo se v lékárnách porozhlédněte po dalších doplňcích stravy od VITARu, které mohou vašim nehtům pomoci. Najdete je pod značkou Revital a mezi vhodné pomocníky pro vaše nehty patří třeba Revital Vápník-hořčík-zinek.

Nezapomeňte také dodržovat pitný režim, voda nehty vyživuje a hydratuje. Obecně se doporučuje kolem 35 ml tekutin na 1 kg tělesné váhy, což třeba pro 80kilového člověka představuje 2,8 litru. Nejlepší je čistá voda nebo neslazené ovocné čaje, svůj pitný režim pak můžete zpestřit třeba šumivými tabletami Revital s obsahem vitaminů a minerálních látek.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem