Vitamin C: vitamin nezbytný pro zdraví a vitalitu

22. 1. 2024

Vitamin C je důležitou živinou, která je nezbytná pro mnoho funkcí v našem těle. Je to antioxidant, který chrání buňky před poškozením volnými radikály, a také pomáhá při tvorbě kolagenu, který je důležitý pro zdraví kostí, zubů, dásní, cév, kůže a dalších tkání.

Přínosy vitaminu C

  • Zlepšení imunity – vitamin C je nezbytný pro správnou funkci imunitního systému. Pomáhá tělu bojovat proti infekcím a pomáhá rychleji se zotavit z nemoci.
  • Zlepšení vstřebávání železa – vitamin C pomáhá tělu lépe vstřebávat železo z potravy. To je důležité zejména pro osoby, které mají nedostatek železa, například vegetariány a vegany.
  • Zlepšení hojení ran – vitamin C je nezbytný pro tvorbu kolagenu, který je důležitý pro hojení ran. Pomáhá také snížit otoky a zarudnutí.
  • Zvýšení vstřebávání vápníku – vitamin C pomáhá tělu lépe vstřebávat vápník, který je důležitý pro zdraví kostí a zubů.
  • Zlepšení funkce nervového systému – vitamin C je nezbytný pro správnou funkci nervového systému. Pomáhá chránit nervové buňky před poškozením a pomáhá zlepšit kognitivní funkce, jako je paměť a koncentrace.
  • Snížení únavy a vyčerpání – vitamin C pomáhá tělu produkovat energii. Pomáhá také snížit únavu a vyčerpání.

Kromě zmíněných základních benefitů jsou další stále předmětem výzkumu, například snížení rizika vzniku chronických onemocnění, zlepšení sportovního výkonu nebo zlepšení vzhledu pleti.

vitamin C_ovoceJak a čím doplňovat vitamin C

Dostatečný příjem vitaminu C je důležitý pro udržení zdraví. Referenční hodnota příjmu vitaminu C pro dospělé je 80 mg pro ženy a 90 mg pro muže, ale v případě potíží může být doporučovaný příjem mnohem vyšší.

Vitamin C je obsažen v řadě potravin, zejména v ovoci a zelenině. Mezi bohaté zdroje vitaminu C patří citrusové plody (např. pomeranče, citrony, grepy), jahody, kiwi, brusinky nebo ananas, ze zeleniny pak paprika, brokolice, květák, rajčata, kapusta či špenát.

Kromě toho se samozřejmě nabízí – zvlášť v určitém období (podzim, zima) nebo ve specifické situaci (např. zvýšená fyzická zátěž) – i pomoc doplňků stravy s obsahem vitaminu C. Takové doplňky mohou mít různé formy včetně tablet, šumivých tablet, kapslí, sirupu nebo prášku.

Vitamin C lze brát samostatně nebo v kombinaci s jinými živinami, jako je například zinek nebo bioflavonoidy. Zinek pomáhá tělu lépe absorbovat vitamin C a bioflavonoidy zvyšují jeho biologickou dostupnost, takže pro organizmus je taková kombinace výhodná a najdete ji třeba v těchto doplňcích dostupných v lékárnách:

Pokud byste chtěli zdroj čistého vitaminu C, pak můžete sáhnout po doplňcích jako:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem