Význam vitaminu D v zimě aneb proč je jeho doplňování tak důležité?

12. 2. 2024

Zimní měsíce nás často přivádějí k pobytu uvnitř, což může mít vliv na naše zdraví. Jedním z klíčových faktorů, který bychom neměli opomíjet, je dostatečný příjem vitaminu D. Ten je známý také jako „sluneční vitamin“ a hraje klíčovou roli v našem organizmu. Vitamin D sice přirozeně vzniká v našem organizmu, ale jen díky přímé expozici slunečnímu záření, což je během zimních měsíců často obtížné. To nás staví před výzvu zajistit si potřebné množství vitaminu D prostřednictvím stravy a doplňků.

Vitamin D hraje klíčovou roli v různých oblastech, včetně podpory zdraví kostí a svalů nebo imunitního systému. Jednou z jeho hlavních funkcí je podpora absorpce vápníku a fosforu, což je nezbytné pro udržení silných kostí a zubů. Nízké hladiny vitaminu D mohou vést k oslabení kostí a zvýšenému riziku osteoporózy, zejména u starších jedinců. Nedostatek vitamínu D se může se projevovat také únavou, svalovou slabostí, bolestmi kostí nebo náchylností k infekcím.

losos_vitamin D

Proč vitamin D během zimy chybí?

Jedním z důvodů nedostatku vitaminu D během zimních měsíců je snížená expozice slunečnímu záření. Sluneční paprsky obsahují ultrafialové (UV) záření, které je nezbytné pro syntézu vitaminu D v kůži. V létě, kdy trávíme dostatek času venku, to obvykle není problém. V zimě se ale situace mění. Kratší dny, méně slunečního svitu a oblečení celého těla znemožňují dostatečnou syntézu vitamínu D. Proto je jeho doplňování v zimních měsících klíčové. Existuje několik způsobů, jak toho dosáhnout.

  • Prvním je zahrnutí potravin bohatých na vitamin D do stravy. Mezi tyto potraviny patří tučné ryby jako losos, makrela a sleď, žloutek, játra, sýry a vitaminem D obohacené potraviny jako mléko a cereálie.
  • Druhou možností je užívání doplňků s vitaminem D.

Doplňování vitamínu D v zimních měsících je jednoduchý a efektivní způsob, jak podpořit své zdraví a posílit imunitní systém. Nezapomínejte, že „slunce v kapsli“ vám může pomoci překonat zimní období bez zbytečných zdravotních komplikací. Ve výsledku je vitamin D nenahraditelným prvkem pro udržení celkového zdraví a pohody.

vitamin DJaké doplňky s vitaminem D vybrat?

K doplňování vitaminu D během zimy můžete vybírat z více možností, například:

  • Vitar Vitamin D3 – silná dávka (1000 IU/25 µg) v chutných tabletách s příchutí maliny.
  • Energit Vitamin D3 – příjemná forma doplňování vitaminu D díky ochuceným tabletám z legendární plechové krabičky; kromě vitaminu D obsahují i vitamin C a extrakt z aceroly pro posílení imunity.
  • Vitar EKO Vitamin D3 – vitamin D ve veganských kapslích a ekologicky šetrném obalu řady Vitar EKO Friendly; s betaglukany a antioxidanty (selen, zinek).
  • Multivitaminy s Bobem a Bobkem – dětská řada Vitar Kids obsahuje multivitaminy ve formě želé, ochucených tablet a šumivých tablet; všechny přitom ve svém mixu vitaminů a minerálních látek obsahují i vitamin D3, protože u dětí je velmi důležitý pro správný vývoj kostí a zubů.

Všechny zmíněné doplňky stravy sežnete na e-shopu Naševitaminy.cz, kde najdete kompletní sortiment produktů od VITARu – tradičního českého výrobce vitaminových doplňků.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem