4 otázky a odpovědi k jarní očistě neboli detoxikaci organizmu

27. 4. 2023

Určitě jste o ní už slyšeli, možná jste ji také vyzkoušeli. Očista organizmu pomáhá s vyloučením škodlivých látek z těla a tím nám pomáhá. Detoxikační proces probíhá neustále a vládnou mu především játra, přesto se pojem detoxikace skloňuje především na jaře. Proč? A jak můžeme očistným procesům sami pomoci? Na to jsme se zeptali zakladatele Aliance výživových poradců ČR Ing. Ivana Macha, CSc.

1. Proč se k detoxikaci přistupuje na jaře?

Je to do jisté míry psychologický aspekt, ale roli hraje i to, že na jaře se začíná řada lidí opět hýbat, končí období zimy, kdy se držíme více doma a kdy také více jíme. Často jde i o méně zdravé potraviny a v jídelníčku míváme méně ovoce a zeleniny, protože chybí větší rozmanitost sezonních druhů pěstovaných u nás.

Ivan Mach2. Když se řekne jarní detox, vybaví si mnoho lidí půst. Musí to tak opravdu být?

Detox neboli očista organizmu znamená, že se tělo zbavuje škodlivých látek – toxinů. Tento proces v těle probíhá neustále, ale je pravda, že mu můžeme pomoci. Zejména tím, co jíme a pijeme, v jakém prostředí se pohybujeme. Vliv má také stres. Půst může být součástí detoxikačních kúr, ale není nezbytně nutný. Lepším řešením je úprava jídelníčku a zařazení některých účinných látek, které s detoxikací pomáhají.

3. Pokud už se pro půst rozhodneme, jak by měl vypadat, aby byl opravdu zdraví prospěšný?

Půst je jakýkoliv způsob podpory čištění organismu, kdy výrazně omezíme přívod energetických živin ze stravy a nahradíme je větším množstvím nízkoenergetických ovocných a zeleninových šťáv s obsahem vlákniny.  V týdnu předcházejícím postnímu období se doporučuje omezit těžká jídla s obsahem tepelně upraveného masa, konzumaci pečiva s obsahem lepku, zcela z jídelníčku vyloučit smaženiny, polévky zahuštěné jíškou, uzeniny, většinu polotovarů, konzerv a sladkostí. Snažíme se dodržet požadavek konzumovat ne více než 4-5 g soli denně včetně soli přidané do potravin, které zkonzumujeme. Po ukončení půstu zůstaneme ještě týden na odlehčené stravě.  V týdnech před a po půstu je také třeba výrazně změnit pitný režim, tj. vyloučit alkohol, omezit pití kávy na 1-2 šálky denně a vypít denně nejméně 3 l čisté nesycené vody, aby očista byla efektivní.

4. Jsou nějaké bylinky, nebo produkty, které pomohou očistit tělo?

Nejdůležitějším orgánem pro detoxikační procesy organizmu jsou játra, roli samozřejmě hraje i trávicí a vylučovací systém. Dokážeme-li jejich činnost podpořit, pak pomáháme i očistným procesům. Z tohoto pohledu je velmi užitečný například ostropestřec mariánský, který v sobě skrývá ceněné látky v čele se silymarinem – směsí šesti flavonoligandů, které pomáhají činnosti jater. Ostropestřec je jedním z často užívaných pomocníků při detoxikaci a obsahují ho i doplňky stravy. Já mohu doporučit třeba kapsle Vitar EKO Detox nebo šumivé tablety Maxi Vita Očista jater. Z dalších rostlinných pomocníků mohu jmenovat třeba aloe vera, chlorellu nebo zelený ječmen.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem