Důležité omega 3 kyseliny Čechům chybí, pomoci mohou i doplňky stravy

13. 6. 2022

Výsledky nejrůznějších výzkumů hovoří jasně – česká populace nemá dostatek omega 3 kyselin. Proč je to špatně, k čemu vlastně jsou, a kde je vzít? Přinášíme odpovědi i tip na nový doplněk stravy s dobrou vstřebatelností a extra silnou dávkou účinných látek EPA a DHA.

Pojďme nejdřív rozluštit, co vlastně znamenají nejrůznější čísla a zkratky:

Omega 3_rybí olejOmega 3

  • jde o označení skupiny nenasycených mastných kyselin (součást tuků), které jsou prospěšné našemu zdraví
  • nejvíce je potřebujeme pro udržení správného stavu srdce, krevního tlaku, mozku a zraku 
  • omega 3 mastné kyseliny jsou důležité také pro těhotné a kojící ženy – pro správný vývoj mozku a zraku plodu i kojeného dítěte
  • pro lidský organizmus jsou nezbytné, sám si je přitom nedokáže vytvořit – proto je nutné omega 3 doplňovat potravou nebo pomocí doplňků stravy


EPA a DHA

  • eikosapentaenová (EPA) a dokosahexaenová kyselina (DHA)
  • dvě nejvýznamnější a nejpřínosnější z omega 3 kyselin


Nedostatek omega 3 v naší stravě

losos

Když už víte, co je co, a proč jsou omega 3 kyseliny důležité, určitě se ptáte, kde je vzít. Ideálním zdrojem jsou tučné mořské ryby a mořské plody. Těch ale konzumujeme v Česku velmi málo a možná i proto figuruje Česká republika vysoko v žebříčku zemí s častým výskytem kardiovaskulárních chorob.

Jak jsme si už řekli, omega 3 mají vliv na naše srdce i krevní tlak, proto jsou pro nás důležité. Jenže jíte alespoň dvakrát týdně lososa, makrelu, pstruha, tuňáka nebo pstruha? Pokud ne, velmi pravděpodobně budete mít omega 3 kyselin nedostatek.

Na nedostatečný příjem omega 3 poukazují vědecké výzkumy často. V únoru například přinesl Státní zdravotní ústav informaci o tom, že polovina českých maminek má v mateřském mléce nedostatek DHA (více zde). Dokosahexaenová kyselina přitom u těhotných a kojících matek přispívá ke správnému vývoji mozku a očí plodu a kojeného dítěte, a to při užívání alespoň 200 mg DHA denně.

Zmínit můžeme i další dávky, kterých je třeba, aby bylo dosaženo příznivého účinku na činnost mozku a zraku – 250 mg DHA, respektive 250 mg DHA a 250 mg EPA. Taková množství mnohdy z běžné stravy nemáme, zajistit ho ale může také rybí tuk obsažený v doplňcích stravy. Jenže je třeba sledovat nejen jeho množství, ale také kvalitu.

Omega 3 vs. omega 6

Ještě zmíníme jedno nebezpečí, které na nás v běžné stravě číhá. Je to vysoký obsah omega 6 kyselin oproti omega 3. Vzájemný poměr těchto dvou skupin je přitom pro organizmus velmi důležitý. Čím více omega 6 přijímáme, tím více bychom měli mít i omega 3. Zatímco těch prvních je dostatek, druhých se nám nedostává. Alespoň ne z běžné stravy, na kterou jsme v Česku zvyklí, a tak poměr může činit klidně 10:1, zatímco ideál je 4:1 až 2:1. I proto je třeba na příjem omega 3 kyselin myslet.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem