Hlíva ústřičná: na posílení imunity i na chuť

3. 11. 2023

Hned po žampionech a šiitake jde o nejpěstovanější houbu na světě. Využívá se pro potravinářské i farmaceutické účely. Hlíva ústřičná je chutná houba vhodná do polévek a omáček, ale i houba pomáhající posilovat imunitu – díky obsahu řady prospěšných látek. Jaké to jsou, a proč je hlíva nazývaná královnou hub?

Hlíva ústřičná má svůj druhový název podle svého vzhledu – vypadá totiž podobně jako ústřice. Stejně jako ony se dá jíst a není tedy divu, že na čerstvou hlívu narazíte v mnoha obchodech. Podobně jako třeba na zmiňované žampiony. Hlívu ústřičnou najdete také v českých lesích, kde roste zpravidla od konce léta do zimy. Jde o dřevokaznou houbu vyskytující se na živých nebo odumřelých kmenech listnatých stromů. A pěstovat ji můžete snadno i doma.

Hlíva ústřičnáHlíva nejen na imunitu

Proč je o hlívu celosvětově takový zájem? Protože skvěle chutná a obsahuje celou řadu prospěšných látek pro lidský organizmus. Především jde o:

  • Vitaminy – B, C, D nebo K
  • Minerální látky – například železo, draslík, selen nebo iód
  • Beta-glukany a statiny

Díky obsahu těchto látek hlíva ústřičná pomáhá posilovat imunitu nebo udržovat správnou hladinu cholesterolu v krvi. Jedná se také o silný antioxidant bojující s volnými radikály. Proto je hlíva ceněná a často vyhledávaná. Jako součást jídelníčku i doplňků stravy.

Třeba Vitar EKO Hlíva ústřičná forte obsahuje 350 mg extraktu hlívy v každé kapsli a doplňuje ho ještě rakytník a echinacea. Jedná se tedy o komplex látek pro podporu imunitního systému, který přesně garantuje obsah účinných látek.

Hlíva do polévek i omáček

Uplatnění čerstvé hlívy je také široké – hodí se především do omáček a polévek, kde se její krémovost dobře doplňuje například se smetanu. Vyhlášená je i dršťková polévka nebo guláš z hlívy ústřičné. I my pro vás máme jeden zajímavý recept na kulajdu z hlívy v naší sekci receptů se sladidly Irbis.

Výhodou hlívy je, že roste ve velkých trsech, které mohou vážit i několik kilogramů. Roste prakticky po celém světě a jejím největším producentem je Čína. Právě tam lidé využívají hlívu po staletí v rámci lidového léčitelství i asijské kuchyně.

Vitar EKO Hlíva ústřičná

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem