Vaříme a pečeme se sladidly Irbis: Kulajda z hlívy ústřičné

29. 10. 2023

Kdo má rád kulajdu, může vyzkoušet i verzi z hlívy, do které jsme místo cukru přidaly sladidlo Irbis na bázi aspartamu. Hlíva ústřičná je velmi chutná a organizmu prospěšná houba, o které si můžete přečíst v našem článku Hlíva ústříčná: na imunitu i na chuť.

Kulajda z hlívy ústřičné

400 g hlívy ústřičné, 2–3 brambory, 1 l vody (nejlépe z vaření brambor), 3 vrchovaté polévkové lžíce hladké mouky, 40 g másla, 1/2 l mléka, 500 ml zakysané smetany 18 %, 3 kávové lžičky Podravky, 2 lžíce nasekaného čerstvého kopru, cca 1/2 lžičky mletého kmínu, 4 ks tablet Irbisu Aspartam, 2 lžíce octa

Postup: čerstvou hlívu očistíme, nakrájíme na proužky a vložíme do hrnce, který není náchylný k připalování. Přidáme 1 litr vody (nejlépe z vaření brambor) a po dobu cca 40 minut pozvolna vaříme, až hlíva změkne. Před ukončením varu přidáme nakrájené brambory a vše dovaříme doměkka. Z másla a 2 lžic mouky připravíme světlou jíšku, kterou necháme vychladnout. 1/2 l mléka rozdělíme: cca 200 ml zamícháme do již vychladlé jíšky a vlijeme do uvařené hlívy. Zbylé mléko, zakysanou smetanu i 1 lžíci hladké mouky metličkou prošleháme a vlijeme rovněž do směsi s hlívou. Krátce provaříme, dochutíme podravkou, kmínem a sundáme z ohně. Pak zamícháme kopr a dochutíme sladidlem Irbis Aspartam a octem.

Další recepty se sladidly Irbis:

rebarborový závin
salát s lehkou zálivkou
puding
linecké cukroví
domácí limonáda s ovocem
meruňkový džem
kynuté koláče
těsto na mazanec a vánočku

Stáhněte si eBook s recepty, ať je máte vždy u sebe! Najdete ho zde.

Sladidla Irbis

Sladidla Irbis – sladká chuť jako cukr a bez výčitek

Produkty pod značkou Irbis jsou moderní stolní sladidla nabízející řešení všem, kteří hledají kvalitní náhradu cukru. Jedná se totiž o řadu sladidel nové generace, která jsou vhodná pro redukční dietu nebo osoby omezující cukr ve své stravě. Bonusem těchto sladidel je, že zásadně nezvyšují energetickou hodnotu oslazených jídel a nápojů a jsou vysoce sladivé v malém množství – při nižším energetickém příjmu se tak nemusíte vzdávat uspokojení chuti na sladké.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem