Jak se vyrábějí doplňky stravy? Nahlédněte za oponu…

29. 8. 2016

Přesné navážení, pečlivé promíchání, strojová výroba a plnění i ruční balení a následná kompletace pro expedici. Tak ve zkratce vypadá výrobní proces doplňků stravy vznikajících ve výrobním závodě VITARu v Tišnově. Jak ale konkrétně vypadá zázemí výroby, co je třeba udělat v jednotlivých fázích, s jakými stroji se pracuje a kolik toho dokáží vyrobit za jedinou hodinu? To jsou informace, ke kterým se běžně lidé nemají šanci dostat. My vás ale do tohoto prostředí zveme a rádi vás s ním seznámíme – prostřednictvím rozhovoru s ředitelem výroby VITARu Martinem Skřížalou.

Abyste měli představu, jaké části se ve výrobním závodě nacházejí, pak vězte, že vstupní místností do výroby je šatna. V ní je třeba se převléct – obléknout si plášť, roušku, návleky, pokrývku hlavy, ale také sundat veškeré šperky či hodinky. Následuje dezinfekce a až pak je možné vstoupit. Vítejte u nás! Průvodcem vám bude ředitel výroby Martin Skřížala…

 

První prostory obsahují řadu surovin, v další, oddělené místnosti už jsou plastové nádoby s nejrůznějšími prášky a také speciální kovové sudy. Co se děje tady na začátku?

Jedná se o jednotlivé vstupní suroviny, které je potřeba nejdříve navážit a poté namíchat podle přesně daných specifikací. První zastávkou je tedy navažovna, kde dojde k navážení surovin, což je pro výsledný produkt klíčové. Potom následuje smíchání neboli homogenizace, která probíhá podle jasně definovaných technologických postupů. K tomu slouží právě ty kovové sudy – homogenizátory. V nich dochází k rotujícímu pohybu, díky kterému se směs rovnoměrně promíchá. Čas záleží na konkrétním produktu, v průměru jde o zhruba 20 minut.

 

Co následuje dál, když už je směs připravená, to znamená navážená a homogenizovaná?

Záleží, co se ze směsi vyrábí. Může jít o klasické tablety, šumivé tablety neboli effervescenty, kapsle, prášek, který se plní do různých sáčků nebo dóz… Každopádně putuje směs do stroje, který odpovídá typu produktu. Tabletovací lis je stroj, který podle definovaných parametrů lisuje tablety, a to jak šumivé, rozpustné, tak polykací. Pak máme kapslovací stroje italské výroby, na kterých dochází k plnění práškové směsi do pevné želatinové kapsle. Větší kapslovačka je schopná vyrobit kolem 25 tisíc kusů za hodinu, u tabletovacích lisů se hodinové množství pohybuje okolo 30 tisíc tablet. Máme také stroje, na kterých dochází k plnění sáčků práškovou směsí, třeba v případě oblíbených stick-packů, což jsou malé jednorázové sáčky o obsahu od 2 do 10 gramů. Další stroje se pak starají o výrobu sladidel Irbis.

 

V případě tablet tedy na strojích dojde k jejich vylisování, co se s nimi děje potom?

Je potřeba je zabalit a zase záleží na specifikacích produktu. Máme například blistrovací stroj, kde dochází k primárnímu balení jak tablet, tak kapslí do blistrů, tedy takových těch platíček, ve kterých jsou často i léky. Součástí stroje je také kartonovačka, takže z něho vychází kompletní produkt v krabičce. Tablety ale balíme i do dóziček a tub (například šumáky), nebo do krabiček, což je případ třeba Energitu. Na dózy máme dvě plničky, ta větší dokáže plnit 16 tub najednou. Linka je včetně automatické zavíračky a etiketovačky, ručně tak dochází až k finálnímu balení do krabiček.

 

VITAR vyrábí i doplňky stravy jiných forem, například bylinných sirupů. Jak probíhá jejich výroba?

I v tomto případě dochází k homogenizaci sypké směsi, většinou s různými rostlinnými extrakty, a následně přichází na řadu smíchání v tanku do formy sirupu. Ten pak putuje z tanku na linku, kde dochází k plnění lahviček, zazátkování, nalepení etikety a plnění do kartonu.

 

Capri-Sonne výrobaTekutou formu mají také pitíčka Capri-Sonne, která se ve VITARu vyrábějí pod německou licencí. Je tato výroba něčím specifická?

Především tím, že koncentrát pro přípravu Capri-Sonne chodí z Německa, což zajišťuje, aby pitíčka měla všude na světě stejné složení. U nás dojde k namíchání koncentrátu s vodou a cukrem podle specifikace a výsledek zamíří na plnicí linku. K plnění sáčků dochází při teplotě nad 80 stupňů, která je daná technologickým postupem, aby došlo k rozpuštění a smíchání ingrediencí a bylo možné plnit. Pak přijdou na řadu svařovací kleště, které sáčky zavaří, a ty následně projdou chladicí vanou, kde se nápoj zchladí. Potom se přilepí brčka a jednotlivá pitíčka se plní do kartonových krabic. Za směnu jsme schopní vyrobit přes 60 tisíc sáčků Capri-Sonne.

 

Když zmiňujete směny, na kolik jich běží výroba ve VITARu?

V pracovním týdnu jedeme prakticky na nepřetržitý provoz, to znamená tři směny na klíčových strojích, které se mohou měnit podle sezonnosti. Veškerá výroba probíhá v čistých prostorách, musíme samozřejmě dodržovat určité frekvence sanitace. Zaměřujeme se na to důsledně, dodržujeme standardy. Mezi výrobou různých produktů probíhají kompletní sanitace čítající rozebrání stroje nebo čištění náhradních dílů dle definovaných postupů. Pokud máme ve výrobě změnu produktu nebo alergen, tak dochází ke kompletním sanitacím místností a očištění úplně všeho. Tak aby se mohl rozjet další výrobní cyklus.