K jaru patří pohyb. Jaké vitaminy a minerály pomohou, abyste si ho užili?

29. 4. 2024

Pohyb je důležitým a nezbytným prvkem zdravého života. Nemusí jít přitom hned o sport, navíc na vrcholové úrovni a čítající hodiny denně. Stačí se prostě hýbat, zato pravidelně. Pohybem se myslí procházky i cesta do schodů nebo práce na zahradě. Prostě cokoli, co nás donutí k nějaké fyzické aktivitě. Jak si ho užít s radostí?

Pohyb a sport zlepšuje kondici, zaměstnává a tím i udržuje ve zdraví pohybový aparát, pomáhá relaxovat, zlepšuje náladu a je účinným bojovníkem proti únavě. Dost pozitivních přínosů, abychom ho zařadili do našeho života, co říkáte? Myslete ale také na to, že tělo k pohybu potřebuje dostatek energie, správnou výživu včetně vitaminů a minerálních látek i vhodnou péči o klouby, které jsou nadměrně namáhány. To vše obstará správný jídelníček i kvalitní doplňky stravy.

Vitaminy, minerály a energie pro váš pohyb

Velmi oblíbenou minerální látkou spojenou s pohybem je hořčík neboli magnézium. Podílí se na více než 300 enzymatických reakcích a nebýt hořčíku, nebylo by energie, tedy ani pohybu (více se o hořčíku dočtete v článku Hořčík – prvek života a Kde brát hořčík). Díky doplňkům stravy od VITARu ho můžete pravidelně přijímat v různých formách – jednorázových sáčcích (stick pack), šumivých tabletách nebo klasických polykacích tabletách.

Když už je řeč o energii, snadno ji můžete přijímat třeba díky Hroznovému cukru Energit, který je rychle vstřebatelný a obohacený o potřebné vitaminy.

Kloubní výživa pro váš pohybový aparát

Pohyb je pro nás velmi prospěšný, na druhou stranu ale sport představuje zátěž, která namáhá naše klouby. Základem zdravých kloubů je zdravá chrupavka, která je jakýmsi tlumičem či polštářem. Zamezuje totiž přímému styku dvou kostí. Pokud dojde k jejímu úbytku, což se děje namáháním i postupujícím věkem, přichází bolest a snížení hybnosti (více o kloubech a pohybovém ústrojí zde).

Představte si motor ve vašem autě, který potřebuje mazivo v podobě oleje, který zabezpečuje jeho bezproblémový chod. I chrupavka si žádá své „mazivo“ v podobě vhodné kloubní výživy. Ta obsahuje například glukosamin nebo chondroitin, léčivé látky působící při osteoartróze, nebo kolagen, který je základní stavební hmotou pojivových tkání. Všechny tyto účinné látky obsahuje Maxi Vita Exclusive Kloubní výživa, kolagen několika typů pak najdete v Maxi Vita Kolagen Forte+. Pokud chcete o doplňcích stravy pro vaše klouby vědět víc, stačí se podívat na náš článek Klouby a pohybový aparát: Jak pomáhá kloubní výživa.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem