Proč nás bolí klouby a jak jim pomoci?

15. 9. 2023

K pohybovému aparátu člověka patří kosti, klouby a svaly, přičemž nejčastěji postiženou částí bývají právě klouby. Podle průzkumů trpí problémy s klouby až třetina české populace a rozhodně se nejedná pouze o lidi staršího věku. Jen lidská páteř obsahuje asi sto kloubních spojení a v celém lidském těle je přes 200 kostí, které jsou převážně spojeny právě klouby. Problémových míst je tedy víc než dost…

Jak vypadá kloub, asi víte. Dobře je to vidět na obrázku, který znázorňuje kloubní hlavici a kloubní jamku, které do sebe zapadají. Klíčový je jejich povrch, který je tvořen chrupavkou. Ta je vlastně jakýmsi tlumičem či polštářem – výplní, která zamezuje přímému styku dvou kostí. Chrupavka tak tlumí zátěž a zároveň snižuje tření. Pokud dojde k jejímu úbytku, dochází ke kontaktu kostí, což má za následek bolest a snížení hybnosti.

Proč klouby bolí?

Příčin bolestí kloubů je několik. Může jít o dědičné vady, infekci nebo poruchu imunitního systému. Mezi nejčastější onemocnění kloubů nezánětlivého původu patří artróza, degenerativní proces související s přetěžováním kloubů. Za bolest kloubů může ve velkém také nadváha, absence pohybu nebo špatná skladba jídelníčku. Původcem bolesti zad může být nesprávné sezení a obecně vadné držení těla. Důležité je, že bolest kloubů může postihnout každého a často se jedná o plíživý proces, proto je třeba myslet včas na správnou výživu kloubů.

Kloubní výživa

Vhodná péče pomáhá

Základem zdravých kloubů je zdravá chrupavka, proto se vyplatí ji dobře vyživovat. Představte si motor ve vašem autě, který potřebuje mazivo v podobě oleje. Ten zabezpečuje jeho bezproblémový chod a také chrupavka si žádá své „mazivo“ v podobě vhodné výživy.

Vyživovat měkké tkáně včetně kostní chrupavky pomáhá například pravidelný pohyb, který je prospěšný i tím, že zpevňuje svaly. Ty se starají o správné držení těla a samy zase zpevňují klouby. Ke kloubům velmi šetrnými druhy pohybu jsou například plavání, jízda na kole, nordic walking nebo cvičení s vlastní vahou.

O výživu kloubů se stará také vhodný jídelníček. Pokud si ale myslíte, že je dobré ho „obohatit“ třeba tlačenkou, která je občas zmiňována v souvislosti s klouby v tom smyslu, že obsahuje prospěšnou želatinu (respektive kolagen, který je základním stavebním kamenem nejen chrupavek), raději na to zapomeňte. Jednak byste jí museli pravidelně jíst velké množství a pak – do těla byste dostávali velké množství tuku, který vede k obezitě a ta zase může vést k potížím s klouby…

Koncentrované množství kolagenu i dalších důležitých látek (například glukosamin, chondroitin, boswellin) obsahuje kloubní výživa v podobě doplňků stravy. Co všechno a proč nejčastěji obsahuje, se dočtete v dalším díle seriálu věnovaného kloubům:

Klouby a pohybový aparát: Jak pomáhá kloubní výživa?

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem