Hroznový cukr a jeho význam: s čím nám pomáhá?

15. 8. 2022

Pojem hroznový cukr určitě znáte, a protože jde o cukr, určitě si ho hned spojíte s energií. U hroznového cukru dokonce mluvíme o bleskové energii, protože energie z něj je pro tělo téměř okamžitě využitelná. Je tedy jasné, že hroznový cukr nám pomůže právě při potřebě rychlé energie – ať už při sportu, jiné fyzické zátěži, únavě nebo třeba při učení.

Hroznový cukr je svým složením tím nejjednodušším možným cukrem, jedná se totiž o monosacharid, tedy sacharid s jedinou molekulou (glukóza). Tím pádem s ním organizmus nemá žádnou velkou práci, nemusí nic rozkládat na menší části a energii z hroznového cukru využívá v řádu minut.

Hroznový cukr, dextróza, glukóza, krevní cukr

Ptáte se, jaký je mezi těmito pojmy rozdíl? Žádný. Jedná se o různá označení téhož. Hroznový cukr tvoří molekula glukózy, která je někdy nazývaná také jako dextróza. Glukóza je zároveň tím cukrem, který nám koluje v krvi a dodává energii buňkám, svalům i mozku a celé centrální nervové soustavě.

Běh_EnergitHroznový cukr a jeho význam

Když víme, co je hroznový cukr zač, můžeme si říct, jaký je vlastně jeho význam a s čím člověku pomáhá. Klíčovým přínosem je rozhodně rychlé dodání energie, které se může hodit v mnoha situacích, například pro:

  • Povzbuzení – hladina cukru v krvi rychle stoupne a náš organizmus „ožije“.
  • Sport a jinou fyzickou aktivitu – naše svaly potřebují dodávat energii, aby mohly pracovat, a hroznový cukr je jejím pohotovým zdrojem.
  • Podporu mozku a nervové soustavy – mozek je velkým konzumentem energie a jeho činnost je závislá na hladině cukru v krvi. Proto je hroznový cukr vhodným pomocníkem třeba při učení a potřebě se soustředit.
  • Příjem energie při nemožnosti sníst klasické jídlo – to se netýká jen třeba sportu, který jsme už zmínili, ale také případů nechutenství nebo při pobytu v nemocnici či porodnici. Maminky hroznový cukr dobře znají a často si ho s sebou berou do porodnice, protože ví, že snadno dostupná energie bude potřeba.

Hroznový cukr vždy po ruce

Výhodou je, že hroznový cukr můžete vzít kamkoli s sebou a ještě si na něm pochutnáte. Energit Hroznový cukr se prodává v ruličce se 17 tabletami a kromě bleskové energie nabízí i vitaminy skupiny B a vitamin C. Navíc můžete vybírat ze 4 příchutí vaši oblíbenou, k dispozici je citron, jahoda, pomeranč a třešeň. Energit Hroznový cukr multivitamin seženete v lékárnách, obchodních řetězcích i drogeriích nebo na e-shopu Naševitaminy.cz, kde najdete kompletní nabídku doplňků stravy od VITARu – tradičního českého výrobce.  

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem