Kašel: proč nás trápí a co může pomoci?

22. 11. 2022

Kašel bývá velmi nepříjemný a obtěžuje nás i okolí. Někdy kvůli kašli ani nemůžeme pořádně spát a vyčerpává nás. Přitom jde o obranný mechanismus organizmu, který se jím brání a vlastně nám tak pomáhá. Co je tedy kašel zač, jaké druhy známe a pomohou na kašel kromě léků i „babské“ rady?

Kašel vzniká, když jsou dýchací cesty podrážděné. Může to být například po vdechnutí kouře nebo prachu, ale také při chřipce či nachlazení. Organizmus reaguje obranným mechanismem, kdy se snaží cizorodé látky z dýchacích cest odstranit a udržet je čisté a průchodné.

Jaký kašel může být?

Kromě toho, že je otravný, může být kašel akutní, nebo chronický. O akutním kašli mluvíme ve chvíli, kdy trvá krátkou dobu, nejčastěji v rámci 1-2 týdnů. Chronický kašel trvá výrazně déle a opakuje se.

Další rozlišení je podle typu kašle. Existuje totiž suchý kašel a vlhký kašel.

  • Suchý, dráždivý kašel je tzv. neproduktivní, tzn. že při něm nevzniká hlen, který bychom vykašlávali.
  • Vlhký, tzv. produktivní kašel, se naopak vyznačuje právě tvorbou hlenu a jeho vykašláváním.

S kašlem vám samozřejmě pomohu léky, i ty volně prodejné. A pomoci mohou i různé další aktivity, jako například zvlhčení vzduchu v místnosti, podložení hlavy, dostatečný pitný režim nebo čaje a bylinky.

Babské rady na kašel?

Na Kašel

KašlíkPokud jste příznivci bylinek, pak vás určitě potěší, že existuje dost těch, které při kašli mohou pomoci. Třeba břečťan přispívá ke správné činnosti dýchacích cest a pomáhá vykašlávání. S vykašláváním pomohou i lípa nebo bazalka a ke správné funkci dýchacího systému přispívají také jitrocel, divizna, mateřídouška a echinacea. Výhodou bylin je i to, že pomáhají s posilováním imunitního systému, což platí zejména pro echinaceu. Divizna zase přispívá ke správnému stavu sliznice.

Řadu bylinek pomáhajících při kašli najdete v bylinných sirupech, které jsou vhodné například pro děti – díky jejich chuti a snadnému příjmu. V oblasti doplňků stravy můžete sáhnout po Maxi Vita Bylinný elixírech, které mají názvy s kašlem přímo spojené:

  • Maxi Vita Bylinný elixír NAKAŠEL – obsahuje přírodní extrakty z lípy a divizny, které mají příznivý vliv na horní cesty dýchací. V lidovém léčitelství se tyto bylinky používají jako podpora při rýmě, kašli a nachlazení. Napomáhají tišit dráždění v krku a mohou pomoci ke zmírnění chrapotu a škrábání v krku.
  • Maxi Vita Bylinný elixír KAŠLÍK – obsahuje přírodní extrakty z jitrocele a mateřídoušky, které příznivě ovlivňují uvolňování hlenu tvořeného v dýchacích cestách a usnadňují odkašlávání. Zklidňují podrážděnou sliznici dýchacích cest a zmírňují tak dráždění ke kašli.
  • Maxi Vita Bylinný elixír PRŮDUŠKOVÝpřírodní extrakty z jitrocele, mateřídoušky a echinacey pomáhají zmírnit průběh nachlazení, příznivě působí na dýchací cesty a napomáhají při rekonvalescenci. Chrání sliznici, snižují její dráždivost a ulehčují vykašlávání.

Všechny tyto doplňky stravy vyrábí VITAR - tradiční český výrobce vitaminů s historií od roku 1990 – a to ve svém tišnovském závodě nedaleko Brna. Seženete je navíc v běžné obchodní síti (obchodní řetězce, drogerie), takže je máte vždy na dosah. K dispozici je vám i e-shop www.nasevitaminy.cz.  

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem