Echinacea: pomocník imunitního systému i poklad českých zahrad

12. 11. 2022

Je krásná a navíc pomáhá. Není divu, že je echinacea populární bylinkou. Najdete ji v mnoha zahradách, které zdobí svým vzhledem, i v doplňcích stravy vhodných k posilování imunity.

Echinacea se česky jmenuje třapatka a patří do čeledi hvězdicovitých. Vzhledem připomíná kopretinu či sedmikrásku a existuje devět druhů. U třech z nich je možné vyjmenovat zdravotní tvrzení, která říkají, že echinacea přispívá:

  • ke správné funkci imunitního systému
  • k přirozené obranyschopnosti
  • ke správné funkci horních cest dýchacích

Echinacea: Indiánské slunce

Jako první si přínosu echinacey všimli domorodí indiáni v Severní Americe, odkud třapatka pochází. I proto se jí dodnes říká indiánské slunce. K dalším lidovým názvům patří například červená slunečnice, její jméno je ale odvozeno z řeckého „echinos“, což znamená ježek. Patrně kvůli pichlavému středu jejího květu, který může ježka připomínat.

echinacea

Dnes echinaceu nenajdeme jen v Americe, rozšířila se i do Evropy a zdobí řadu českých zahrad. Je totiž hezká na pohled, nenáročná na pěstování, a navíc může posloužit i jako bylinka.

Z echinacey využijete kořen, listy i květy

Echinacea obsahuje celou řadu zajímavých látek, mezi které patří třeba flavonoidy, silice nebo polysacharidy. Zajímavostí také je, že z ní zužitkujete úplně všechno. V kořenu je nejvíc účinných látek, i listy a květ ale některé z nich obsahují a je možné je využít. V lidovém léčitelství je echinacea velmi oblíbená a extrakty z ní se vyskytují i v doplňcích stravy.

Echinacea v tabletách i sirupu

I my máme echinaceu rádi a její extrakt najdete třeba v Maxi Vita Bylinných elixírech (Posílení imunity, Průduškový), Maxi Vita Horkém nápoji, tabletách Vitar Vitamin C nebo v doplňku stravy Maxi Vita Hlíva ústřičná. Ve všech případech jde o extrakt pocházející z třapatky nachové (Echinace purpurea). Dalšími dvěma druhy s příznivými účinky na organizmus jsou třapatka úzkolistá (Echinacea angustifolia) a třapatka bledá (Echinacea pallida).  

Naše doplňky stravy vyráběné ve vlastním výrobním závodě v Tišnově u Brna seženete v obchodních řetězcích, lékárnách nebo na našem e-shopu Naševitaminy.cz.

Přečtěte si i o dalších užitečných rostlinách v našem seriálu:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem