Šípek: malý plod s velkým užitkem a mnoha vitaminy

3. 10. 2022

Co všechno se ukrývá v červeném šípku, který všichni dobře známe a během roku vídáme na mnoha místech? Kromě vitaminů jsou to i minerální a další prospěšné látky, které pomáhají organizmu. Proto jsou šípky ceněné, v lidovém léčitelství velmi oblíbené a najdete je i v mnoha potravinách či doplňcích stravy.

Podobně jako rakytník, i šípek vyniká vysokým obsahem vitaminu C. Pokud ho o něj tedy nepřipravíte nešetrným zpracováním – třeba vařením nebo špatným sušením. Stejně jako zmiňovaný rakytník toho ale šípek nabízí mnohem víc.

Vitaminy a minerální látky

Šípky obsahují kromě vitaminu C i další vitaminy – A, B E nebo K. Jsou také bohaté na minerální látky, konkrétně hořčík, vápník, fosfor, sodík, najdete v něm i zinek nebo železo. K čemu se vám tyto látky hodí?

šípek

  • Vitamin A (karoten) – je důležitý antioxidant přínosný pro náš zrak, pokožku, sliznici nebo imunitní systém.
  • Vitaminy B - Společným znakem vitaminů skupiny B je jejich přínos energetickému metabolizmu, činnosti nervové soustavy, ale také pomoc pokožce a sliznicím.
  • Vitamin C přispívá k funkci imunitního systému a k ochraně buněk před oxidativním stresem, tedy jejich poškození volnými radikály. Přispívá i ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Vitamin E má antioxidační schopnosti a díky tomu chrání buněčné membrány před poškození volnými radikály.
  • Hořčík potřebuje ho každá naše buňka, podílí se totiž na enzymatických reakcích znamenajících produkci energie v těle. Proto je hořčík důležitý pro naše svaly a jejich kontrakce, stejně tak i pro přenos nervových vzruchů. A přispívá ke snížení míry únavy a vyčerpání.
  • Vápník má vliv na naše kosti a zuby, podílí se také na nervových přenosech, přispívá ke správné srážlivosti krve nebo činnosti našich svalů.
  • Zinek podporuje imunitní systém, přispívá k udržení správného stavu kostí, vlasů, nehtů a pokožky, podílí se na metabolismu makroživin (sacharidy, tuky, bílkoviny).
  • Železo podílí se na transportu kyslíku k buňkám. Na dostatečný příjem by měli myslet zejména ženy, sportovci, vegani a vegetariáni, ale i starší lidé.

Šípek je zkrátka všestranný pomocník a není divu, že ho využívali už staří Řekové. Zmínky o jeho přínosech najdeme už v herbářích z 11. století a velmi oblíbený je dodnes. My ho používáme pro výrobu doplňků stravy na podporu imunity a používáme standardizovaný extrakt, který zaručuje stále stejný obsah prospěšných látek.

MaxiVita Vitamin C s šípkemŠípek v mnoha podobách

V domácnostech se šípek suší, nebo se z něj vyrábí šípková marmeláda, šípkový čaj či sirup, výborná je také šípková omáčka a existují i recepty na šípkové víno nebo šípkový likér. Vždy jde o zpracované plody plody růže šípkové, keře, který dorůstá až do třímetrové výšky a kvete v květnu a červnu. Šípky pak dozrávají na podzim, nejčastěji se sklízejí v září a říjnu.

Účinky šípku si ale můžete vychutnat celoročně – ať už v některé ze zmiňovaných potravin a nápojů, nebo v doplňcích stravy. U nás je najdete třeba v jednorázových sáčcích (stick pack) Maxi Vita Vitamin C komplex, kapslích Maxi Vita Exclusive Vitamin C s šípkem, tabletách Vitar Vitamin C se zinkem, echinaceou a šípkem, nebo v legendárním Energitu v plechové krabičce.

Přečtěte si i o dalších užitečných rostlinách v našem seriálu:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem