Ginkgo biloba: strom s pradávnou historií a listy s mnoha benefity

13. 5. 2022

Oběhový systém, mozek, paměť nebo kognitivní funkce. Na to všechno má vliv extrakt z listů posvátného stromu Ginkgo biloba. Jeho český název je jinan dvoulaločný a dnes ho najdete růst i na některých místech v Česku. Posvátný je ale především v Asii, konkrétně v Číně a Japonsku.

Extrakt z listů ginkga používá tradiční čínská medicína po staletí, samotný strom je ale mnohem starší. Jeho historie sahá až do prvohor, tedy doby před 300 miliony lety. Proto je označovaný za živoucí fosilii a Ginkgo biloba patří k nejstarším rostlinám na naší planetě.

Ginkgo biloba – velký pomocník

Ginkgo bilobaV Číně je jinan dvoulaločný nazývaný stromem dlouhověkých a moudrých. Dorůstá do výšky až 40 metrů a dožívá se i tisíce let. U nejstaršího doloženého stromu se udává stáří dokonce přes 4500 let! Ginkgo biloba nemá květy ani plody, ale nám bohatě stačí jeho listy. Ty totiž obsahují celou řadu příznivých, biologicky aktivních látek, kterých skrývají přes padesát.

Mezi ty podstatné patří rozhodně flavonoidy, patřící mezi antioxidanty, a terpenoidy. Extrakt z Ginkgo biloba je užívaný pro udržení duševní rovnováhy, přispívá k mikrocirkulaci krevního systému, správné mozkové činnosti i podpoře kognitivních funkcí. Zejména myšlenkových pochodů (paměť, koncentrace, pozornost), které nám umožňují rozpoznávat, pamatovat si, učit se a přizpůsobovat neustále se měnícím podmínkám prostředí. Centrem těchto funkcí je mozek, pro který je nezbytné právě dobré prokrvení.

Protože je ginkgo přírodním antioxidantem, chrání buňky před poškozením volnými radikály a může tak i zvýšit obranyschopnost organismu. Pozitivní účinek má na periferní krevní oběh a tím napomáhá správné funkci očí a uší.  

Gingko biloba – součást literárních děl i doplňků stravy

Ginkgo bilobaGinkgo biloba dobře znají všichni, kdo četli Foglarovu knihu Stínadla se bouří, v níž hrají důležitou roli listy jinanu pro skupinku Vontů. Ginkgo se ale objevuje i ve starých čínských či japonských pohádkách a bájích, Tokio má listy jinanu dokonce ve znaku a jde o oficiální strom tohoto města.

Kvůli ginkgu ale není třeba jezdit do Asie, extrakt z něj najdete v našich doplňcích stravy, které máte vždy na dosah ve vašich oblíbených obchodech. Tablety Maxi Vita Ginkgo biloba obsahují 30 mg extraktu, stejnou dávku najdete i v šumivých tabletách Maxi Vita Exclusive Ginkgo biloba s příchutí citronu a zeleného čaje. Dvojnásobnou dávku (60 mg) obsahuje společně s extraktem z ženšenu, DMAE a vitaminem B6 doplněk Vitar EKO Ginkgo biloba forte. A bez zajímavosti není ani to, že extrakt z ginkga nachází uplatnění i ve farmakologii.

Všechny doplňky stravy s obsahem ginkga koupíte na našem e-shopu Naševitaminy.cz.

Přečtěte si i o dalších užitečných rostlinách v našem seriálu:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem