Guarana: semena s vysokým obsahem kofeinu

30. 5. 2022

Jako stimulant je guarana asi nejznámější. Pomáhá s bdělostí, potlačením únavy i dodáním energie. Guarana je tak ideální například pro řidiče, studenty nebo manažery. I když semena guarany rostou na rostlině pocházející z amazonských pralesů, extrakt z nich si můžete díky doplňkům stravy dopřát i u nás v Česku.

Popínavá rostlina tropického pralesa se jmenuje paulinie nápojná, latinsky Paullinia cupana. Na ní rostou plody, které obsahují semena známá pod názvem gurana. Obsahují řadu zajímavých aktivních látek v čele se stimulanty.

Guarana jako stimulant

Mezi aktivní látky v guaraně patří například theobromin, theofylin nebo kofein. Alkaloid, který byl z guarany extrahován a původně pojmenován jako guaranin. Až později došlo na přejmenování na kofein a zajímavostí je i to, že guarana kofeinu obsahuje více než káva – najdeme ho v ní až čtyřnásobný podíl (nejčastěji se udává od 4 do 8 %). Navíc má guaranin trochu jiné vazby než kofein v kávě, což umožňuje například jeho pozvolnější působení.

GuaranaObsažené alkaloidy včetně kofeinu stojí za povzbuzujícími účinky guarany. Díky nim pomáhá snižovat únavu a udržovat pozornost. A právě tyto vlastnosti, které dnes ocení třeba řidiči, studenti, manažeři nebo sportovci, stály za oblíbeností guarany už u Indiánů žijících v amazonském pralese.

Kde najdete guaranu

Guarana pochází z Venezuely a severní Brazílie, dnes se jí daří i v Kolumbii, Peru nebo Ekvádoru. A najít ji můžete i v našich doplňcích stravy – extrakt z guarany s deklarovaným podílem kofeinu obsahuje Energit Pro řidiče, sypká směs Maxi Vita Energy Power v jednorázových sáčcích (stick pack) nebo šumivé tablety Maxi Vita Multivitamin s guaranou.

Kromě kofeinu a dalších zmiňovaných stimulantů obsahují semena guarany i další zajímavé účinné látky. Například vitaminy (A, B, C nebo E) a minerální látky (vápník, draslík, fosfor, hořčík), mezi kterými najdeme antioxidanty.

Mimo stimulačního efektu pak guarana může nabídnout i pomoc s koncentrací a pamětí nebo s kontrolou tělesné hmotnosti a metabolismu tuků.

Přečtěte si i o dalších užitečných rostlinách v našem seriálu:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem