Rakytník řešetlákový: vitaminová bomba s všestranným využitím

4. 4. 2022

Oranžové plody rakytníku jsou malé, ale velmi užitečné. Některé zdroje udávají, že obsahuje skoro 200 biologicky aktivních látek. Uvést můžeme prakticky všechny vitaminy, rakytník je ale bohatý i na flavonoidy, serotonin, mastné kyseliny a další prospěšné látky. Rakytník prostě musíte milovat!

O rakytníku už jste určitě slyšeli. Dá se z něj vyrobit třeba sirup, olej, džem nebo likér. V potravinářství se tak hojně využívá a platí to i pro doplňky stravy. Mezi přínosy rakytníku totiž patří posílení imunity a celkové odolnosti organizmu, příznivý vliv na srdce i na pokožku. 

Rakytník: vitaminy všeho druhu

Není divu, vždyť rakytník obsahuje všechny možné vitaminy – jak ty rozpustné v tucích (vitaminy A, D, E a K), tak vitaminy rozpustné ve vodě (vitaminy B a C). Vitaminu C má dokonce násobně více než třeba citrusy, různé zdroje uvádějí 10 až 25násobné hodnoty. I proto se rakytníku v Rusku říká „citroník severu“ nebo „sibiřský zázrak“. Obsah karotenoidů, tedy provitaminů A, prozradí hned jeho oranžová barva. A tak nepřekvapí, že má rakytník příznivý vliv i na kůži.

Rakytník řadíme mezi tzv. adaptogeny, které pozitivně působí na lidský organizmus – zvyšují psychickou i fyzickou odolnost. Obsahuje také prospěšné flavonoidy a serotonin, jako antioxidant nás chrání před volnými radikály.

ebook_rostliny

Extrakt z rakytníku pomáhá

Na internetu najdete desítky receptů z rakytníku zahrnující rakytníkové oleje, džemy, sirupy, šťávy ale i masti. My využíváme v recepturách standardizovaný rakytníkový extrakt, který garantuje stálou kvalitu a obsah prospěšných látek. Najdete ho například v rakytníkovém sirupu (Maxi Vita Herbal Bylinný sirup Rakytník), ale i v kapslích (Maxi Vita Exclusive Rakytník forte+) nebo tabletách (Vitar Vitamin C s rakytníkem) či šumivých tabletách (Maxi Vita Exclusive Vitamin C s rakytníkem). Díky těmto doplňkům můžete mít rakytník neustále po ruce.

Tahle velmi prospěšná rostlina se ostatně používala už ve starém čínském léčitelství, Tibeťané ji často využívají jako regenerační prostředek a v Rusku dokonce sloužila i kosmonautům – jako vitaminový doplněk. Dopřejte si rakytník i vy díky našim doplňkům stravy. Plody rakytníku začínají dozrávat v červenci, rakytník je ale vhodný k celoroční konzumaci. Zejména pak v obdobích podzimu, zimy nebo brzkého jara pro posílení organizmu.

Doplňky stravy s rakytníkem najdete na našem e-shopu, nebo v lékárnách a obchodech.

Přečtěte si i o dalších užitečných rostlinách v našem seriálu:

Celý seriál si můžete stáhnout i jako náš ebook zde.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem