Vitaminová abeceda: Vitamin A + karotenoidy

12. 1. 2022

Řekne-li se vitamin A, člověku by se mělo vybavit spojení se zrakem, pokožkou, ale také sliznicí nebo imunitním systémem. Pokud by se vám zdálo, že to jsou oblasti spojované s karotenoidy (beta-karoten, lutein apod.), máte také pravdu – právě z nich se vitamin A v našem těle vytváří, jsou totiž jeho provitaminy.

Vitamin A pro váš zrak

Vitamin A patří do skupiny vitaminů rozpustných v tucích (více o vitaminech v našem článku „Vitaminy: Látky nezbytné pro život“) a je mu připisována celá řada pozitivních přínosů.

Nejčastěji se mluví o zraku, což zmiňuje na prvním místě i internetová encyklopedie Wikipedia: „Vitamín A je nutný pro tvorbu rodopsinu, zrakového pigmentu používaného za nízkého osvětlení.“ A mluvíme-li o očích, je nutné zmínit také lutein – jeden z provitaminů patřících mezi karotenoidy. Jeho pravidelný příjem může mít příznivý vliv na funkci očí, stejně jako tomu je v případě dalšího karotenoidu zeaxantinu. Je proto logické, že právě tyto látky obsahují doplňky stravy vhodné pro oči, jako je například Maxi Vita Exclusive Lutein forte+ nebo Bylinný elixír Zdravé oči.

Vitamin A jako antioxidant

Vitamin A je také důležitý antioxidant, což znamená, že pomáhá tělu bojovat s volnými radikály, které jsou schopné poškozovat zdravé buňky. Vitamin A se na ně naváže a odchází s nimi z těla pryč, aniž by měly možnost na organizmus negativně působit. Velmi významnými antioxidanty jsou právě karotenoidy, za nejsilnější z nich je pak považovaný lykopen – červené barvivo vyskytující se například v rajčatech. Zajímavostí je, že jeho využití je vyšší při tepelném zpracování.

Vitamin ABeta-karoten pro vaši pokožku

Když už je řeč o barvivech, je třeba zmínit známý beta-karoten. Jedná se oranžovo-žluté barvivo, jehož vlastností se využívá ve spojení s opalováním. Beta-karoten je provitaminem vitaminu A, který udržuje normální stav pokožky, pečuje o ni a pomáhá jí získat a udržet krásnou barvu po pobytu na slunci.

Vyskytuje se v řadě doplňků stravy určených k podpoře opálení a doporučuje se užívat zhruba měsíc až dva před sluněním. Více se o beta-karotenu dozvíte v našem článku, vybrat si pak můžete z různých doplňků stravy obsahujících beta-karoten, z nichž některé nabízejí velmi bohatý mix dalších účinných látek, jako je například zmiňovaný zeaxantin nebo lutein.

K dalším vlastnostem vitaminu A patří jeho schopnost pomoci metabolizmu železa, proto jeho provitaminy nechybí ani v doplňcích stravy obsahující právě železo, třeba Revital Ferrodyn nebo Maxi Vita Železo pro podporu krvetvorby.

K čemu všemu vitamin A přispívá?

Vitamin A existuje ve dvou formách, a to jako vitamin A1 (retinol) a vitamin A2 (3-dehydroretinol). Široké spektrum jeho účinků zmiňuje i jinak velmi striktní nařízení EU týkající se schválených zdravotních tvrzení, mezi kterými najdete, že vitamin A přispívá k:

  • udržení normálního stavu zraku
  • normálnímu metabolizmu železa
  • udržení normálního stavu pokožky
  • normální funkci imunitního systému
  • udržení normálního stavu sliznic
  • podílí se na procesu specializace buněk

Kde všude vitamin A najdete?

Vedle doplňků stravy, které vitamin A či jeho provitaminy obsahují v koncentrované podobě a v přesně daném množství, se samozřejmě jak vitamin A, tak zmiňované karotenoidy nacházejí ve stravě. Beta-karoten obsahují zejména žlutě a oranžově zbarvené druhy ovoce a zeleniny, jako jsou například mrkev, rajčata, meruňky, broskve, mango, papája, dýně a další. Na vitamin A narazíte také v rybím tuku, játrech, vaječném žloutku, špenátu, kapustě, kukuřici, máslu a mléku nebo melounu.


Přečtěte si i o dalších vitaminech v naší vitaminové abecedě:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem