Železo: látka důležitá pro přenos kyslíku

5. 4. 2024

Velmi důležitá a zároveň velmi často chybějící minerální látka. Podle Světové zdravotnické organizace se deficit železa týká více než 600 milionů lidí na planetě, v největší míře v rozvojových státech. Železo se přitom podílí na transportu kyslíku k buňkám a jeho přínos pro lidský organismus je tak klíčový. Nedostatek železa způsobuje chudokrevnost, která se mj. projevuje únavou a celkovou ochablostí. Na dostatečný příjem by měli myslet zejména ženy, sportovci, vegani a vegetariáni, ale i starší lidé.

Železo je nezbytnou součástí krevního barviva hemoglobinu, které zajišťuje transport kyslíku do všech buněk těla a je tak nezbytné pro dýchání. Železo je také součástí myoglobinu, který zásobuje kyslíkem svaly. Tím mimo jiné pomáhá dodávat tělu energii. I proto platí, že železo snižuje míru únavy a vyčerpání.

Kde se železo nachází a kolik je ho potřeba?

V lidském těle najdeme zhruba 3 až 4 gramy železa, z nichž většina se nachází právě v hemoglobinu. Během dne dochází k jeho určitým ztrátám, proto je třeba ho do těla neustále doplňovat. Příjem by měl přitom převyšovat jeho ztráty, protože železo se špatně vstřebává. Lépe využitelná je forma přítomná v živočišných potravinách, na železo jsou bohaté zejména vnitřnosti a červené maso, ale i drůbež nebo ryby. Z rostlinných zdrojů, u kterých je vstřebatelnost mnohem nižší, je možné jmenovat luštěniny, listovou zeleninu, sušené ovoce nebo některé druhy semen a ořechů.

železo - doplňky stravyVstřebatelnost železa může bohužel negativně ovlivnit také řada látek, které tento prvek mohou doprovázet. Naštěstí jsou ale i takové, které využitelnost železa zvyšují, například vitamin C nebo B12. Proto jsou právě tyto vitaminy přidávány do doplňků stravy s obsahem železa, jako je tomu v případě produktů Maxi Vita  Železo a Revital Ferrodyn.

Tyto doplňky navíc nabízejí různé formy příjmu železa – v podobě tablet, sirupu a šumivých tablet pro přípravu nápoje s příchutí tropického ovoce. Tablety obsahují 100 % referenční hodnoty příjmu neboli doporučené denní dávky, která je v Česku stanovena na 14 mg/den.

Nedostatek železa

Nedostatek železa může být způsobený skladbou jídelníčku, ale i zvýšenou ztrátou v podobě například krvácení nebo zvýšenou potřebou třeba v době těhotenství. Mezi příznaky nedostatku železa patří únava, slabost, nechutenství, poruchy soustředění nebo bledost. Mezi skupiny lidí, kteří by si měli na dostatek příjmu železa dávat pozor, patří dospívající děti, těhotné a kojící ženy nebo třeba sportovci, starší lidé či ti, kteří prodělali nějakou operaci spojenou se ztrátou většího množství krve.

Přečtěte si i o dalších minerálních látkách v naší abecedě:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem