Kdy myslet na příjem sodíku?

1. 2. 2024

Zatímco velká část české populace nemusí dostatečný příjem sodíku řešit, protože ho prostřednictvím soli přijímáme spíše v nadbytečném množství, sportovci se musí mít na pozoru. Při pocení sodíku ubývá, přitom je nesmírně důležitý třeba pro přenos nervových vzruchů, vodní rovnováhu v těle nebo činnost svalů. A zvýšená potřeba příjmu sodíku neplatí jen pro sportovce, protože existují situace, kdy se hodí každému z nás.

Pokud se ptáte, co všechno má sodík v těle na starosti, tak vězte, že jeho přínos je velmi významný, protože reguluje množství tekutin v těle i krevní tlak a také podporuje funkce nervového systému a svalů. Sodík se nachází především v extracelulární (tedy mimobuněčné) tekutině, kde plní funkci velmi důležitého elektrolytu. Společně s draslíkem (o kterém si můžete přečíst zde) se podílí na rovnovážném hospodaření s vodou. Nedostatek sodíku v těle se může projevit například svalovými křečemi, ale i bolestí hlavy nebo únavou.

Kdy je sodíku moc a kdy málo?

sůl

Je pravda, že většina lidí si s dostatečným příjmem sodíku nemusí lámat hlavu, protože ho přijímá spíše nadbytek – prostřednictvím klasického jídelníčku bohatého na sůl (chlorid sodný – NaCl). A nejde zdaleka jen o naše solení, na sůl jsou bohaté například polotovary. Nepřekvapí, že velké množství soli obsahují například instantní polévky, uzeniny, různé solené pochutiny (brambůrky, oříšky), ale třeba i sýry.

Naopak klasické doplňky stravy s obsahem sodíku pro každodenní užívání na trhu moc nenajdete, nedávají totiž smysl. V určitých případech se ale požadavky organismu mění, proto sodík obsahují například iontové nápoje vhodné nejen pro sportovce při pocení, ale třeba i v případě průjmů, kdy se využívají tzv. rehydratační nápoje (např. Vitar Rehydratace Active).

I v tomto případě totiž dochází k nadměrnému odvodnění organizmu a dodáním pouhé vody by se situace dále horšila – protože s jejím vyloučením by docházelo k dalšímu vylučování sodíku, který naopak potřebujeme v těchto situacích do organismu dodat.

Rehydratace

Sodík jako součást sportu

Sodík samozřejmě obsahují i speciální doplňky pro sportovce, protože cyklisté, běžci a další vytrvalostní sportovci – kteří se hodně potí – musí úbytky sodíku potem kompenzovat jeho příjmem během sportovního výkonu.

Základní možnost doplnění sodíku při sportu samozřejmě skýtá již zmiňovaný iontový nápoj, v jehož složení by sodík neměl chybět. Například Enervit Isotonic Drink ho obsahuje 120 mg v 500 ml hypotonicky ředěného nápoje, dvojnásobné množství v nápoji isotonickém. Koncentrované dávky sodíku pak obsahují speciální tablety na bázi sodných solí (např. Enervit Salt Caps). Z toho všeho je patrné, že na dostatečný příjem sodíku je kladený patřičný důraz i ze strany výrobců sportovní výživy, protože právě u sportovců je příjem sodíku během sportovní aktivity žádoucí.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem