Vápník: Minerál potřebný (nejen) pro kosti a zuby

8. 12. 2022

Když se řekne vápník, každému se vybaví kosti a zuby. A je to dobře – 99 % vápníku obsaženého v našem těle se nachází právě tam. Vápník ale v organizmu plní i celou řadu dalších nezbytných funkcí – podílí se například na nervových přenosech, přispívá ke správné srážlivosti krve nebo činnosti našich svalů. Vápník je zároveň nejzastoupenější minerální látkou v našem těle, které ho obsahuje více než kilogram.

Vápník je odpovědný za tvrdost a pevnost našich kostí a zubů. Právě ty jsou zároveň jeho největší zásobárnou, do které si organizmus sáhne, když je příjem vápníku příliš nízký na to, aby uspokojil potřebné tělesné funkce. To znamená, že se v případě nedostatku musí z kostí uvolnit, jeho obsah v nich se sníží a kosti pak mohou řídnout. Proto je důležité na příjem vápníku myslet, zejména ve spojení s dalšími látkami.

Vápník se rád druží – víte proč?

Samotný vápník se do těla vstřebává hůře, než když je doprovázen hořčíkem a zinkemI vitaminy K a D pomáhají s jeho ukládáním a jsou důležité pro naše kosti (více o vitaminu D a K se dočtete v naší vitaminové abecedě). Právě v kombinaci s těmito látkami najdete vápník v doplňcích stravy VITARu, které je vhodné přijímat navečer, kdy by mělo docházet k jeho lepší vstřebatelnosti. Vápník nejlépe přijímají děti, pro které je v době růstu velmi potřebný.

VápníkVypadá to, že vápník má rád společnost, jsou ale i věci, které mu nevyhovují - například nadměrný příjem sladkostí. Ty by obecně v naší stravě neměly příliš figurovat, z pohledu vápníku jsou nežádoucí z toho důvodu, že zakyselí organizmus, který ke své rovnováze využije mimo jiné právě kalcium. A tím se o něj dobrovolně připravujeme… Přitom doporučená denní dávka vápníku činí 800 mg, literatura pak doporučuje u některých skupin až dvojnásobek. Vyšší potřebu mají děti a mladiství, těhotné ženy nebo staří lidé.

Kde hledat vápník?

Vápník neboli kalcium najdete v řadě potravin, z nichž nejvyšší množství obsahuje mák, mořské řasy, parmezán nebo chia semínka. Vhodné jsou i mořské ryby (které navíc obsahují také prospěšné omega 3 mastné kyseliny), ořechy, luštěniny, květák, kapusta či brokolice. Tedy potraviny obecně prospěšné s množstvím dalších přínosných látek. Při jejich absenci v jídelníčku může dojít k nedostatečnému příjmu vápníku, který pomohou vyřešit doplňky stravy.

V obchodech a drogeriích najdete v sortimentu vitaminů od VITARu polykací tablety Maxi Vita Exclusive Vápník-Hořčík-Zinek forte+, které navíc obsahují i vitaminy D3 a K1, a také šumivé tablety Maxi Vita Vápník+D3, u kterých si vychutnáte výbornou chuť citronu a limetky. Jediným nápojem doplníte 50 % doporučené denní dávky vápníku a 100 % vitaminu D. Pokud jste zvyklí kupovat si doplňky stravy v lékárnách, pak v nich hledejte Vitar Vápník+Hořčík+Zinek nebo šumivý Revital Vápník+hořčík s vitaminy.

Přečtěte si i o dalších minerálních látkách v naší abecedě:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem