Vitaminová abeceda: Vitamin D a jeho přínosy

21. 2. 2022

Pokud jsme mluvili o vitaminu C jako o nejznámějším a nejužívanějším vitaminu, pak pro vitamin D platí, že patří k nejdiskutovanějším. Proč? Protože řada epidemiologických studií potvrdila nedostatek vitaminu D v populaci a další studie publikované na začátku tisíciletí poukázaly na nové důležité přínosy této látky pro lidský organizmus mimo těch notoricky známých.

O vitaminu D a imunitě se mluví méně než v případě jeho vlivu na kosti a zuby (ostatně vitamin D je nazývaný též jako antirachitický vitamin), ale jak ukazují zmiňované studie a odborné články, právě toto spojení je velmi důležité.

Vitar Vitamin D

Proč je vitamin D důležitý

Neoddiskutovatelným faktem a pozitivem vitaminu D je, že významně ovlivňuje metabolismus vápníku a fosforu. Tyto látky se tedy v těle lépe vstřebávají, přičemž fosfor i vápník jsou důležité pro stavbu kostí a zubů. Vitamin D je proto významný pro uchování kostí a zubů silných a nepoškozených a potřebný je především při jejich stavbě.

Z toho vyplývá důležitost vitaminu D pro malé děti, kterým se doporučuje hned po narození jeho dostatečný příjem. Nedostatek vitaminu D se projeví změknutím kostí, jak zmiňuje i internetová encyklopedie Wikipedia - u dětí se jedná o křivici neboli rachitis, u dospělých o osteomalacii, která může vést k osteoporóze. Právě proto je vitamin D známý jako vitamin zdravých a silných kostí.

Tím však přínos vitaminu D zdaleka nekončí. Jak ukazují mnohé odborné studie, vitamin D je důležitý i pro náš imunitní systém, a to tím, že „vyzbrojí“ buňky k boji proti infekci, jak dokazuje studie zveřejněná v Nature Immunology. I proto Wikipedia zmiňuje další podstatný fakt – že dlouhodobý nedostatek vitaminu D je prokazatelně spojen s vyšší náchylností k tzv. akutním respiračním infekcím a chřipce.

Sečteno, podtrženo – vitamin D je velmi diskutovaným a podle všeho zároveň velmi přínosným vitaminem, jehož příjem bychom neměli podceňovat. Jak v našem těle vitamin D vzniká a kde ho hledat, se dočtete v pokračování "Kde hledat vitamin D." A přečíst si můžete i další díly vitaminové abecedy:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem