Vitaminová abeceda: Vitamin E neboli tokoferol

16. 3. 2022

Mezi vitaminy byl zařazen v roce 1922 jako pátý v pořadí, proto nese označení E. Jedná se o souhrnné pojmenování více látek (tokoferolů) s podobným účinkem, z nichž nejvýznamnější je ochrana buněk před volnými radikály – vitamin E je totiž důležitým antioxidantem. Bývá také nazýván vitaminem plodnosti či lásky, vždyť samotné slovo „tokoferol“ je odvozeno z řeckého „tokos“ (porod) a „pherein“ (nésti).

Stejně jako v případě vitaminu B (více v článcích Vitamin B neboli B-komplexVitaminy skupiny B), ani u toho s označením E se nejedná o jeden jediný vitamin, ale o několik látek. Ty se označují jako tokoferoly a mohou se vyskytovat ve čtyřech různých formách – alfa, beta, gama a delta. Nejúčinnější z nich, tedy látkou s největším antioxidačním účinkem, je alfa tokoferol. Vitamin E je rozpustný v tucích a v těle se může při nadbytku ukládat v tukových zásobách a játrech.

Přínos vitaminu E 

Za nejpodstatnější funkci vitaminu E se pokládá jeho antioxidační činnost, díky které chrání buněčné membrány před poškození volnými radikály. Internetová encyklopedie Wikipedia ho označuje dokonce jako nejdůležitější antioxidant v těle a uvádí, že jako takový „pomáhá zpomalovat stárnutí".

Vitamin E

Faktem je, že existují vědecké studie, které se vlivem vitaminu E na lidský organizmus zabývají, a například server Bezpečnost potravin píše, že „vitamin E účinně zasahuje v prevenci řady onemocnění, jako jsou ateroskleróza, kardiovaskulární onemocnění, stárnutí a Alzheimerova a Parkinsonova choroba. Tokoferol také optimalizuje využití vitaminu A, urychluje léčení spálenin a snižuje riziko šedého zákalu.“

Jako velmi potřebný se vitamin E ukazuje například u kuřáků, kteří jsou ve větší míře ohroženi působením volných radikálů, a tabák zároveň snižuje hladinu vitaminu E.

Kde hledat vitamin E

Vitamin E není obsažen v mnoha potravinách, při kuchyňském zpracování navíc mizí. Vyskytuje se v potravinách bohatých na tuk, jenže i při rafinaci olejů se ničí a z toho důvodu bývají oleje či margariny tímto vitaminem obohacovány. Obtížné je získat ho v dostatečném množství při nízkotučné stravě. Bohatým zdrojem vitaminu E jsou pšeničné klíčky, oříšky, sója, máslo, mléko nebo rostlinné oleje (nerafinované či obohacené), ale obsahují ho i některé druhy listové zeleniny či maso savců.

Za doporučenou denní dávku je považováno 12 mg vitaminu E, jehož množství někdy bývá udáváno v mezinárodních jednotkách (IU). Jedna jednotka odpovídá 0,67 mg. Faktem je, že tělo si nedokáže vitamin E vyrobit samo, je tedy třeba ho přijímat v potravě či doplňcích stravy.

Vitamin E obsahují například nejrůznější multivitaminové doplňky, třeba od Maxi Vity (ty seženete v obchodech a drogeriích) nebo od Revitalu (v lékárnách). Vědci podporují užívání vitaminu E i při kožních potížích, proto je tento vitamin součástí i dalších komplexních doplňků stravy od VITARu, jako jsou Maxi Vita Zdravé vlasy, nehty a pokožka, Maxi Vita Premium Aknestop nebo Vitar Super beta-karoten.

Přečtěte si i o dalších vitaminech v naší vitaminové abecedě:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem