Je čas na beta-karoten. Co je zač a jak nám pomáhá?

29. 5. 2023

Odborníci mají jasno – beta-karoten doporučují užívat jeden až dva měsíce před opalováním. To znamená, že už je jeho čas. A k čemu nám je beta-karoten dobrý? Pečuje o pokožku a pomáhá jí získat a udržet krásnou barvu po pobytu na slunci. Chcete o něm vědět víc? Tak čtěte dál…

Beta-karoten patří do skupiny karotenoidů, z nichž je asi nejznámější. Jedná se o provitamin A, tzn. že z něj vzniká právě vitamin A, a to až dvě molekuly z jedné molekuly beta-karotenu. Jak prozrazuje i naše vitaminová abeceda, vitamin A je přínosem mimo jiné pro stav naší pokožky, o kterou nám jde v souvislosti s opalováním především.

Samotný beta-karoten je důležitý antioxidant, což znamená, že chrání náš organizmus před působením škodlivých volných radikálů. Ty poškozují tělesné buňky včetně těch kožních, boj proti radikálům je tak rozhodně přínosný, chceme-li mít i pokožku zdravou a v pořádku.

Beta-karoten je barvivem, které se vyskytuje ve žlutě, oranžově či červeně zbarvené zelenině a ovoci. Najdete ho tak například v mrkvi, rajčatech, paprikách, meruňkách, broskvích, nektarinkách a podobně. Beta-karoten je ale přítomný také v kapustě, brokolici nebo špenátu. A samozřejmě je dostupný i v doplňcích stravy, které představují jeho koncentrovanou formu.

U VITARu si můžete vybrat z několika druhů doplňků stravy s beta-karotenem:

  • Komplexním složením se 7 účinnými látkami vyniká Vitar Super beta-karoten  s extrakty z měsíčku a sedmikrásky (více o něm zde). 
  • Čistě přírodním složením včetně kapslí, a k tomu ekologicky šetrným obalem, se může pochlubit Vitar EKO Beta-karoten, který obsahuje přírodní zdroje karotenoidů díky extraktům z mrkve a měsíčku (lutein, zeaxantin).
  • Kombinaci beta-karotenu s extrakty z aloe vera a antioxidanty nabízí Maxi Vita Exclusive Beta-karoten forte+
  • Samotný beta-karoten pak najdete třeba v doplňku stravy Maxi Vita Beta-karoten.

Všechny zmiňované doplňky s beta-karotenem seženete na našem e-shopu www.nasevitaminy.cz.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem