Acerola: bohatý zdroj přírodního vitaminu C z tropických oblastí

20. 10. 2022

Plody aceroly vypadají jako třesně a obsahují mnohem více vitaminu C než jiné druhy ovoce. Právě proto je acerola pěstovaná na mnoha místech světa. Čerstvou si ji moc neužijete, protože plody podléhají velmi rychle zkáze, standardizovaný extrakt ale najdete v doplňcích stravy. Co všechno nám acerola přináší? 

Acerola je český název pro malpígii (Malpighia), rostlinu, která pochází z tropických a subtropických oblastí Střední a Jižní Ameriky nebo Karibiku. Právě místům svého výskytu vděčí i za označení jako tropická, barbadoská nebo karibská třešeň. A proč třešeň? Protože plody aceroly jsou právě třešni velmi podobné.

Acerola – přírodní vitamin C

Zatímco nám dobře známá třešeň obsahuje asi 10 mg vitaminu C ve 100 g ovoce, u aceroly je to přes 1500 mg. Což je 150x více v porovnání s třešní a třeba 30x více než v případě pomeranče. A právě díky tak rekordnímu obsahu vitaminu C je acerola ceněná i využívaná. Jedná se o přírodní vitamin C, který má dobrou vstřebatelnost, podobně jako je tomu v případě rakytníku nebo šípku.

acerolaVitamin C je pro lidský organizmus nesmírně důležitý a naše tělo si ho neumí vytvořit samo, ani ho skladovat. Proto je potřeba vitamin C neustále dodávat a acerola je jedním z jeho vynikajících zdrojů. S čím například vitamin C pomáhá?

  • Přispívá ke správné funkci imunitního systému a ochraně buněk před oxidativním stresem.
  • Zvyšuje vstřebávání železa a přispívá k tvorbě kolagenu.
  • Pomáhá snižovat míru únavy a vyčerpání a přispívá i k činnosti nervové soustavy.

Vitamin C ale není jedinou prospěšnou látkou, kterou v acerole najdeme, byť je díky svému množství určitě nejvýznamnější. Mezi dalšími mikroživinami ukrytými v acerole jsou například vitaminy skupiny B, vitaminy A a E, minerální látky (selen, draslík, vápník, hořčík, zinek) nebo flavonoidy.

Kde najdete acerolu?

Plody aceroly bohužel velmi rychle podléhají zkáze, proto se zpravidla sbírají ještě nedozrálé a hned putují ke zpracování. Jedním z výsledků může být standardizovaný extrakt s přesně daným obsahem vitaminu C, který můžete najít v našich doplňcích stravy určených pro podporu imunitního systému – například stick pack Maxi Vita Vitamin C komplex s acerolou, šípkem a zinkem nebo šumivé tablety Maxi Vita Vitamin C s acerolou a zinkem.

Přečtěte si i o dalších užitečných rostlinách v našem seriálu:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem