Zázvor lékařský: koření s benefity pro zdraví

5. 12. 2022

Kdo by neznal zázvor, populárního pomocníka nejen v kuchyni. Jako surovinu pro přípravu čaje v obdobích se zvýšeným výskytem respiračních nemocí využívá zázvor řada lidí. Postavená je na něm také třeba indická gastronomie. Zázvor je ale i vhodným doplňkem stravy se spoustou benefitů, o kterých si řekneme v tomto článku.

Stovky účinných látek, mezi kterými jsou i aromatické terpeny nebo vitaminy a minerální látky, dělají ze zázvoru mocného pomocníka. Znali ho staří řekové i Římané, používali ho také Egypťané. Jeho původ spadá až do doby před 3000 lety, konkrétně do starověké Číny a Indie. Dnes je známý po celém světě a využívá se jeho chuťových vlastností i přínosů pro organizmus.

Zázvor a jeho účinky

Zázvor dokáže perfektně prohřát celé tělo, a proto je populární zejména v zimním období, kdy se hodí i jeho přínos pro imunitní systém. Zázvor přispívá k posílení obranyschopnosti organizmu a je jedno, jestli je ve formě sirupu, čaje nebo extraktu. Poslední dvě jmenované formy kombinuje Maxi Vita Horký nápoj Zázvor, který obsahuje 65 mg sušeného extraktu zázvoru v sypké směsi sloužící pro přípravu horkého nápoje, který zahřeje a pomůže imunitnímu systému. Díky obsahu extraktu zázvoru i rakytníku nebo vitaminu C.

zázvor

Vitamin C obsahuje spolu s vitaminy A, B a E i samotný zázvor, stejně jako řadu minerálních látek (vápník, hořčík, sodík, draslík, fosfor, železo). I proto je zázvor považovaný za silný antioxidant, který kromě imunity podporuje i funkce dýchacích cest. Mezi benefity zázvoru patří i vliv na správné trávení nebo činnost kardiovaskulárního systému.

Zázvor: rostlina s širokým využitím

Většina z nás zná zázvor v podobě malých dřevnatých kousků zakoupených v obchodě. To jsou ve skutečnosti oddenky, tedy podzemní část stonku rostliny zvané zázvorovník. Ten dorůstá až do velikosti metru a půl a mezi jeho největší producenty patří Čína, Indie nebo Indonésie. Vypěstovat si zázvorovník ale můžete i doma, jen to není úplně jednoduché a většinou se mu nedaří tolik jako v tropických oblastech, odkud pochází.

Forem zpracování zázvoru je mnoho. V sekci ovoce a zeleniny ho v obchodech najdete čerstvý, zázvor je ale dobrý a prospěšný i kandovaný, ve formě zázvorového sirupu, oleje i v sušené práškové formě. Tak ho znáte třeba jako koření, nebo jako součást doplňků stravy.

Někdy se rozlišuje černý zázvor (neloupaný), bílý zázvor (loupaný) a růžový zázvor (nakládaný, populární zejména v Japonsku). Jeho popularita jde napříč gastronomií, nejvíce se využívá v asijské kuchyni – pro svou výraznou chuť i vůni. Využití ale vždy nacházel i v lidovém léčitelství a najdete ho také v zázvorových šťávách, zázvorovém pivu nebo vínu.

Přečtěte si i o dalších užitečných rostlinách v našem seriálu:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem