Ženšen pravý: mocný kořen pomáhající (nejen) pro povzbuzení

30. 1. 2023

Je známý po staletí a má pro člověka mnoho přínosů. Však je také v češtině nazývaný i jako „všehoj ženšenový“. A ač je jeho domovinou Asie, setkat se s ním můžete v doplňcích stravy po celém světě. Řeč je o ženšenu, který si získal věhlas napříč kontinenty.

Tahle bylina se těšila oblibě už ve staré Číně a její popularita vydržela do dnešních dní. Ženšen je tradiční součástí čínské medicíny a lidového léčitelství. Užívá se zejména jeho kořen, který je mohutný, až 20 centimetrů dlouhý. Ten se suší a následně drtí, nebo paří v nálevu.

Ženšen pravý pomáhá například:

  • udržovat bdělost a potlačovat únavu,
  • posilovat vitalitu organizmu a imunitní systém,
  • s podporou kognitivních funkcí, paměti a krevního oběhu.

Některé z benefitů vyplývají i z toho, že látky obsažené v ženšenu patří mezi tzv. adaptogeny, tedy látky, jež pomáhají navodit psychickou stabilitu a pocit pohody.

ženšen_panax ginsengŽenšen neboli Panax ginseng

Asijský, čínský nebo korejský ženšen. To všechno jsou jména pro ženšen pravý, který je bylinou dorůstající do výšky až 60 cm. Další jeho výrazná část je pak skryta pod zemí. Právě v kořenu ženšenu se vyskytují příznivé látky, zejména saponiny. Těch bylo izolováno už přes 70 druhů a jejich pozitivní účinky potvrdila i Světová zdravotnická organizace (WHO).

Plodem ženšenu je červená drobná peckovice, důležitý je ale především zmiňovaný kořen. Ten se buď hned suší, nebo paří v nálevu a až pak suší. Ženšen je pěstovaný na farmách a daří se mu v místech jeho původu – v určitých oblastech Číny a Severní Koreje. Najdete ho i v Rusku (ruský ženšen) nebo ve Spojených státech (americký ženšen).

Extrakt z ženšenu

Extrakt z něj najdete i v doplňcích stravy, především těch určených pro podporu pozornosti, bdělosti a pomáhajících při únavě a vyčerpání. Jako třeba v případě Maxi Vita Energy Power – sypké směsi v jednorázových sáčcích (stick pack) pro nakopnutí organizmu. Kromě extraktu z ženšenu obsahuje i stimulant guaranu nebo taurin a vitaminy (např. vitaminy skupiny B podílející se na energetickém metabolismu).

Přečtěte si i o dalších užitečných rostlinách v našem seriálu:

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem