Dětem chybí omega 3 kyseliny, doplnit se přitom dají hravě

29. 9. 2023

Výsledky nejrůznějších studií mluví jasně – česká populace nemá dostatek omega 3 mastných kyselin. Ty jsou přitom pro náš organizmus důležité a velkou roli hrají i u dětí. Mají totiž vliv na mozkovou činnost nebo stav zraku. Tělo si je ale neumí samo vytvořit, proto je odkázané na jejich příjem ze stravy nebo jejích doplňků.

Omega 3 je souhrnné označení skupiny nenasycených mastných kyselin, které jsou součástí tuků a jsou prospěšné našemu zdraví. Nejvíce je potřebujeme pro udržení správného stavu srdce, krevního tlaku, mozku a zraku. Týká se to dvou kyselin s krkolomným názvem, které se skrývají pod zkratkami EPA (eikosapentaenová kyselina) a DHA (dokosahexaenová kyselina).

Kde vzít Omega 3 mastné kyseliny?

Ideálním zdrojem omega 3 kyselin jsou tučné mořské ryby a mořské plody. Těch ale konzumujeme v Česku velmi málo. Jíte alespoň dvakrát týdně lososa, makrelu, tuňáka nebo pstruha? Pokud ne, velmi pravděpodobně budete mít omega 3 kyselin nedostatek a vaše děti také.

„Stravovací návyky školáků jsou v současné době spíše špatné. Z toho vyplývá, že v jejich jídelníčku chybí některé potřebné nutrienty. Ale ruku na srdce, nelze svádět vše na kvalitu výživy ve škole a školních jídelnách, ale na prvním místě jsou návyky, které si dítě přináší z prostředí svojí rodiny, kdy kopíruje zvyklosti nás dospělých,“ připomíná biochemik a ambasador VITARu Ing. Petr Novák.

Vitar Kids Omega 3 - Bob a BobekŘešením pro doplnění omega 3 je rybí tuk, který je tyto mastné kyseliny bohatý. Ale komu by se chtěl pít ze lžičky jako kdysi… Jeho pachuť odradí lecjakého dospělého, natož děti, pro které jsou omega 3 tak důležité. Nabízí se ale i lákavější možnost – doplněk stravy ve formě měkkých želatinových kapslí s příchutí tutti frutti, které dětem určitě vadit nebudou.

Vitar Kids Omega 3: Hravé, chutné a potřebné

Díky Vitar Kids Omega 3 s Bobem a Bobkem mohou děti přijímat rybí olej zpracovaný a ochucený tak, že rybí (pa)chuť je zcela potlačena a zůstává jen přidaná chuť ovoce. A samozřejmě prospěšné látky – kyseliny EPA a DHA. K nim se přidávají i vitaminy D3 a E, které jsou pro dětský organizmus také potřebné. Vitamin E například pro správný růst a vývin kostí u dětí i imunitní systém.

Vitaminy řady Vitar Kids od tradičního českého výrobce doplňků stravy nabízejí kromě Omega 3 i různé formy multivitaminů – želé, ovocné tablety s kolostrem nebo šumivé tablety. Děti tak mohou se začátkem školního roku posilovat imunitu v období, které pro jejich obranyschopnost znamená velký nápor.

„Omega 3, kolostrum i vitaminy C, E, D a B jsou vhodně volené látky pro tzv. „nastartování“ imunity a nutriční výživu školních dětí před zahájením školního roku, protože tyto látky mnohdy chybí v jejich běžné stravě. VITAR navíc používá ve své „dětské“ produktové řadě s Bobem a Bobkem ovocné složky, přírodní barviva a přírodní aromata, jde i o dobře zvolený obrázkový motiv, který je pro děti motivující,“ dodává nutriční specialistka a VITAR ambasadorka Ing. Ivana Kabelková.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem