Vitaminy pro děti mají velký význam, ve stravě školáků mohou chybět, říkají odborníci

10. 3. 2023

Školáci a děti obecně mají velmi specifické potřeby. Jsou ve vývinu a neustále v pohybu. Potřebují tak hodně energie i vitaminů, minerálních látek a dalších důležitých živin pro správné fungování. Základem je strava bohatá na všechny základní makroživiny (sacharidy, tuky a bílkoviny) i mikroživiny, které vstupují do stovek reakcí v lidském těle. Jistotu, že jich má váš školák dostatek, ale budete hledat těžko. Proto je dobré myslet také na vitaminy pro děti ve formě doplňků stravy, na čemž se shodují i odborníci.

Tak schválně – myslíte si, že jídelníček vašich dětí je pestrý, vyvážený a obsahuje dostatek všech živin? Například tučná mořská ryba alespoň jednou týdně chybí v řadě českých domácností. Akce typu Ovoce do škol nebo Mléko do škol zase ukazují, že složení jídelníčku školáků není optimální – jinak by nebylo třeba je organizovat. S tím, že dětem mohou důležité látky typu vitaminů, minerálních látek nebo omega 3 mastných kyselin chybět, se shodují i námi oslovení odborníci.

„Vzhledem ke stravovacím návykům a složení stravy našich školáků je občas potřeba na některé složky klást v tomto životním období větší důraz. V případě jejich nedostatku nebo zvýšené potřebě pak sáhnout i po vhodných výživových doplňcích a případný deficit doplnit,“ říká například biochemik Petr Novák.

DětiVitaminy jsou pro děti velmi důležité. A nedostatkové

Že vitaminy a minerální látky hrají v organizmu velmi důležitou roli je jasné, o jejich působení jsme psali v naší vitaminové abecedě a abecedě minerálů. Platí to samozřejmě i u dětí, jejichž nároky jsou specifické. „Vyvíjející se organismus je ještě náchylnější k deficitům těchto složek. Při jejich nerovnováze, popřípadě nedostatku, může docházet k častějšímu výskytu onemocnění nebo špatné funkci některých složek organismu. Proto je nutné na pestrou a vyváženou stravu školních dětí zodpovědně dohlížet a eventuálně ji doplňovat,“ říká MUDr. Martin Smetana.

Právě doplnění jídelníčků školáků o chybějící složky se jeví v dnešní době jako důležitý krok. „Stravovací návyky školáků jsou v současné době spíše špatné. Z toho vyplývá, že v jejich jídelníčku chybí některé potřebné nutrienty. Ale ruku na srdce, nelze svádět vše na kvalitu výživy ve škole a školních jídelnách. Na prvním místě jsou návyky, které si dítě přináší z prostředí svojí rodiny, kdy kopíruje zvyklosti nás dospělých,“ upozorňuje Novák.

Na deficit důležitých látek ve stravě školáků poukazuje i prezident Aliance výživových poradců ČR Ing. Ivan Mach, CSc. „Proto vznikly akce Ovoce do škol a Mléko do škol, protože se ukázalo, jak je jídelníček školáků minerálně a vitamínově nekomplexní, když v něm chybí dostatek ovoce, mléčných výrobků, ale i zeleniny.“

Vitaminy pro děti lze získat i z doplňků stravy

Vitaminy Vitar Kids - Bob a BobekChcete-li mít jistotu, že zrovna váš školák nebo školačka má potřebných živin dostatek, určitě věnujte pozornost tomu, co, kdy a v jakém množství jí. Nejen doma, ale i ve škole. Vhodnými pomocníky jsou pak i vitaminové doplňky, které jsou poskládané na míru dětskému organizmu a jeho specifickým požadavkům. Jako v případě vitaminů Vitar Kids s Bobem a Bobkem. „Jejich předností je především vyvážené množství vitamínů a také vhodná dávka omega 3 mastných kyselin, které jsou nebytné pro správný vývoj kosterního aparátu a k podpoře imunity,“ říká zkušený ortoped MUDr. Martin Smetana.

„Vitaminy Vitar Kids navíc nabízejí několik různých forem k doplnění tolik potřebných vitamínů a ostatních látek - od tablet a šumivých tablet přes želé až po kapsle. Lze tak najít vhodnou formu podle chuťové preference školáků i podle potřeby doplnění určitých látek do jejich jídelníčku,“ doplňuje Petr Novák.

S přínosem doplňků stravy pro výživu školáků souhlasí i prezident Aliance výživových poradců ČR, který připomíná, s čím se například organizmus dětí potýká. „S konzumací mořských ryb na tom je špatně téměř celá česká populace, takže doplňování omega 3 se určitě vyplatí. Každý, kdo chodil do školy, byl občas vystavený stresu, někdy jsme zapomínali pít. Proto se hodí například antioxidanty a multivitaminové přípravky ve formě šumivých tablet. Ve škole se v zimě většinou svítilo, takže jsme také měli nedostatek vitamínu D3. Jednotlivé přípravky Vitar Kids jsou zaměřeny právě na podobná „slabá“ místa v komplexnosti výživy školáka a rodiče si tak mohou z této řady dobře vybrat, co je pro jejich děti nejvhodnější. Atraktivní obal je navíc lákadlem pro děti,“ uzavírá Ing. Ivan Mach, CSc.

Vitaminy Vitar Kids s Bobem a Bobkem seženete stejně jako ostatní doplňky stravy od VITARu na e-shopu www.nasevitaminy.cz nebo v lékárnách.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem