Koenzym Q10: Energie pro váš organizmus

11. 5. 2023

Koenzym Q10 je přítomný v drtivé většině buněk lidského těla, v nichž je nezbytný pro produkci energie. V mitochondriích, které by se daly přirovnat k buněčným elektrárnám, se podílí na přeměně energie přijaté z potravy na energii využitelnou pro tělo. Proto je pro náš organizmus nesmírně důležitý. S přibývajícím věkem ovšem jeho produkce v organizmu klesá a také jeho vyšší potřeba při některých činnostech si říkají o jeho pravidelné dodávky.

Koenzym Q10 je látka podobná vitaminům, někdy také bývá nazýván jako vitamin Q. Podílí se na všech pochodech těla, ke kterým je potřeba energie, na jejíž tvorbu má nezastupitelný vliv. Za jeho objasnění a zkoumání dostal v roce 1978 Nobelovu cenu Angličan Peter Mitchell.

Proč je koenzym Q10 důležitý?

Kdyby nebylo koenzymu Q10, netvořila by se v buňkách energie. Je-li ho málo, dochází k narušení energetické rovnováhy. Jednoduše řečeno: koenzym Q10 = energie. Proto se ho nejvíc vyskytuje v orgánech, které mají největší požadavky na energii, jako jsou plíce, srdce nebo játra. Důležitá je funkce koenzymu i ve svalových buňkách, proto si na jeho příjem dávají pozor sportovci. I těm mohou pomoci kvalitní doplňky stravy s koenzymem Q10.

Koenzym Q10 částečně produkuje lidský organizmus a přijímáme ho i díky potravě, jenže jsou tu i háčky:

  • Udává se, že v potravě přijmeme maximálně do 10 mg koenzymu Q10 za den.
  • S přibývajícím věkem produkce koenzymu Q10 v těle klesá.
  • Produkci koenzymu Q10 blokují některé léky na snížení hladiny cholesterolu (statiny).
  • Fyzicky a psychicky náročný způsob života má vyšší požadavky na energii a koenzym Q10.

Vitar Koenzym Q10

To všechno jsou důvody, proč se vyplatí uvažovat o příjmu koenzymu Q10 ve formě doplňků stravy. S rostoucím věkem, při velké fyzické zátěži nebo během nemoci prostě koenzymu Q10 v buňkách ubývá, což se projevuje nižší tvorbou energie a únavou. Chybí-li nám koenzym Q10, je  narušena energetická rovnováha v organizmu a buňka přestává správně fungovat.

Doplňky stravy s koenzymem Q10

Nejčastější dávku koenzymu Q10 v doplňcích stravy představuje 30 a 60 mg. Důležitá je ale i forma – mělo by jít o kapsle s obsahem rostlinného oleje, ve kterém je koenzym rozpuštěný. Doporučit lze určitě lékárenské balení v blistrech a pomoci může i obohacení o další látky.

Pro vitalitu organizmu jsou například mimo koenzymu Q10 velmi potřebné také vitamin E a selen, které přispívají k ochraně buněk před oxidativním stresem. Vitamin E a selen tak pomáhají odstraňovat volné radikály, ochraňují buňky před jejich poškozením a tím i stárnutím. Důležitý pro srdce je zase thiamin (vitamin B1). Proto jsou i tyto látky součástí Vitar Koenzymu Q10, který seženete v lékárnách v dávce 30, 60 i 100 mg.

Všechny doplňky stravy od VITARu včetně koenzymu Q10 seženete také na našem e-shopu www.nasevitaminy.cz.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem