Kolagen: důležitá látka pro vaše klouby i pleť. Doplňujte ho efektivně a šetrně

21. 1. 2021

Funkce kolagenu je jasná – stará se o pružnost a strukturu tkání. Pomáhá tak kostem, vazům, šlachám i chrupavkám a je tedy důležitým pomocníkem našeho pohybového aparátu. Zapomínat ale nesmíme ani na jeho přínos pro naši pokožku. I té dokáže dodat pružnost, která s postupujícím věkem klesá. Mimo jiné i kvůli poklesu produkce kolagenu v těle.

Známých je více než 20 typů kolagenu, které se vyskytují v různých částech našeho těla a také jejich význam je tedy rozdílný. Pro klouby je nejdůležitější kolagen II. typu, právě ten se v nich totiž vyskytuje a je přítomný i přímo v kloubní chrupavce.

Nejrozšířenějším kolagenem v našem těle je zase kolagen I. typu, který najdete ve šlachách, kostech, vazivu a kůži. Odhaduje se, že je ho až 90 % z veškerého kolagenu v našem těle. V něm mimochodem kolagen tvoří až 10 % celkové hmotnosti. S přibývajícím věkem ale bohužel jeho produkce klesá.

Kolagen_VitarKolagen – co je zač a kde ho vzít

Kolagen je bílkovina vyskytující se ve všech pojivových tkáních našeho těla. Najdeme ho i u jiných živočichů, zatímco v rostlinách bychom ho hledali marně. Proto i zdroje kolagenu jsou živočišného původu. Pro organizmus nejlépe využitelný je kolagen již naštěpený, v malých fragmentech. Proto často mluvíme o hydrolyzovaném kolagenu či kolagenových peptidech – v těchto formách je kolagen pro tělo dobře dostupný a přesně v takových formách se vyskytuje i v kvalitních doplňcích stravy.

Ty obsahují především kolagen I. a II. typu, protože právě ty se nacházejí v chrupavkách, kostech, vazivu a šlachách, jak jsme si řekli výše. Chceme-li tedy podpořit náš pohybový aparát, měli bychom chtít složení právě s těmito typy kolagenu a v naštěpené podobě. Hydrolyzovaný kolagen I. i II. typu a kolagenní peptidy obsahuje například Vitar EKO Kolagen forte – doplněk stravy z nové řady od VITARu v ekologicky šetrných obalech.

Boswellin také pomůže

Kromě kolagenu v něm najdete i přírodní extrakt z Boswellia serrata, který přispívá k dobrému stavu kostí a kloubů. Extrakt se vyrábí z kůry a pryskyřice tohoto stromu, jejíž součástí jsou tzv. boswellové kyseliny – hojně využívané například v arabské medicíně.

A proč vlastně kolagen brát prostřednictvím kvalitního doplňku stravy? Protože produkce kolagenu s přibývajícím věkem klesá. Jakmile přitom začne kolagenu v těle ubývat, má to vliv nejen na funkci chrupavky a kloubů, ale i stavu pokožky – kvůli snižující se pružnosti.

Vitar EKO Kolagen forte, který je bez lepku a laktózy, seženete v lékárnách, lékárenských e-shopech, drogeriích dm, Teta a Rossmann nebo přímo na e-shopu VITARu, tradičního českého výrobce vitaminových doplňků - www.nasevitaminy.cz.

 Kolagen_Vitar

Vitar EKO Friendly doplňky stravy

Nová řada doplňků stravy v ekologicky šetrných obalech klade důraz nejen na kvalitu, ale také na ekologickou udržitelnost. Produkty řady Vitar EKO Friendly jsou baleny tak, aby zanechávaly co nejmenší uhlíkovou stopu a šetřily tak naši planetu při výrobě i po následné spotřebě.

Krabička je vyrobena ze 100% recyklovatelného materiálu s použitím ekologicky šetrných barev. Kapsle jsou vyrobeny z rostlinné celulózy a uloženy do sáčků z ekologicky šetrného materiálu, které nahradily klasické blistry. Díky dřevěným kolíčkům jsou stále uzavíratelné. To vše dělá z řady Vitar EKO Friendly výjimečný projekt v oblasti doplňků stravy.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem