Kyselina listová: vitamin potřebný nejen pro těhotné

26. 9. 2022

Určitě jste už o ní slyšeli. Kyselina listová je často skloňovaná ve spojení s plánovaným početím a pak i během těhotenství. Lékaři ji často doporučují nastávajícím maminkám z důvodu jejího příznivého vlivu na vývoj plodu a proces dělení buněk. Kyselina listová patří do skupiny vitaminů B a nese označení B9.

Vitamin B9, kyselina listová, ale i folát, folacin nebo acidum folicum. To všechno jsou názvy, se kterými se můžete v souvislosti s kyselinou listovou setkat. Účinnou látkou je folát, který najdete v potravinách, a na který se rozpadá syntetický vitamin B9, který obsahují doplňky stravy. Ty jsou prospěšné zejména proto, že kyselina listová z potravin není vstřebatelná stoprocentně a tepelnou přípravou navíc obsah folátu výrazně klesá.

Kyselina listová v potravinách

Bavíme-li se o potravinách bohatých na kyselinu listovou, pak mnohé prozradí už samotný název. Je totiž dostupná zejména v listové zelenině, jako jsou saláty, zelí nebo kapusta. Dobrým zdrojem je ale i brokolice, květák, pórek, chřest, fazolové lusky nebo avokádo. Kyselinu listovou najdete také v celozrnném pečivu, mléku, játrech nebo vejcích.

Jak jsme už ale zmínili, tepelná úprava folátu nedělá vůbec dobře a při vaření zmiňované zeleniny přichází její dramatický úbytek. I proto je vhodné myslet na doplňky stravy s obsahem kyseliny listová, zvláště pak v některých životních obdobích.

Kyselina listová v těhotenství

V těhotenství se s kyselinou listovou setká snad každá nastávající maminka. Její suplementaci prostřednictvím doplňků stravy doporučují doktoři, protože v tomto období je vhodný její zvýšený příjem. Pro dospělého se denní potřeba pohybuje kolem 400 mikrogramů, v případě těhotných žen tato dávka ale ještě stoupá. Jaký je důvod? Folát kromě jiného přispívá k růstu zárodečných tkání během těhotenství a podílí se na procesu dělení buněk.

VitaminyKyselina listová a její přínosy

Velmi vhodné je myslet na dostatečný příjem kyseliny listové už v měsících před početím, hodí se ale i mimo období gravidity a také mužům. EFSA (Evropský úřad pro bezpečnost potravin) schválila pro folát řadu zdravotních tvrzení, mezi kterými je, že přispívá:

- ke správné syntéze aminokyselin
- ke krvetvorbě
- ke správnému metabolismu homocysteinu
- ke správné psychické činnosti
- ke správné funkci imunitního systému
- ke snížení míry únavy a vyčerpání

Kyselina listová v doplňcích stravy

Kde hledat kyselinu listovou neboli vitamin B9 v doplňcích stravy? Určitě v těch, které obsahují kompletní spektrum B vitaminů, jako je například Maxi Vita B-komplex forte. Vitamin B9 najdete i v doplňcích určených pro podporu krvetvorby, na které se kyselina listová také podílí – například Maxi Vita Železo + kyselina listová nebo šumivé tablety Maxi Vita Železo s vitaminem C a kyselinou listovou. Obsahují ji také multivitaminové přípravky VITARu včetně těch dětských s motivem Boba a Bobka.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem