Připravte se na klíšťata, jejich sezona začíná

22. 4. 2023

Právě dnes ukazuje Index aktivity klíštěte spravovaný Českým hydrometeorologickým ústavem čtvrtý stupeň z pěti pro celé území naší republiky. To značí vysoké riziko možnosti napadení klíštětem a jasně nám říká, že sezona klíšťat opět začíná. Bude trvat zhruba do září a vy byste se měli připravit a mít po ruce repelent.

Repelent by měl být základní výbavou každé domácnosti a jeho chvíle by měla nastat před každým pobytem v přírodě – ať už jde o procházku do lesa či parku nebo pobyt na zahradě. Ochrání vás nejen před klíšťaty, ale také před komáry a dalším otravným a nebezpečným hmyzem. Třeba naše repelenty Predator dosahují v laboratorních testech až 96% účinnosti proti klíšťatům a představují tak efektivní ochranu dostupnou všem (více zde). Jak s repelentem nejlépe zacházet?Repelenty

  • Repelent nastříkejte v dostatečném množství na všechny části těla. Repelenty Predator můžete aplikovat jak na oblečení, tak na kůži a třeba varianta Junior je vhodná pro děti už od 3 měsíců. Výhodou je i aplikace spreje v jakékoli poloze.
  • Při dlouhodobějším pobytu venku aplikaci repelentu opakujte – jeho účinnost v čase klesá podle obsahu a typu použité účinné látky. Řiďte se pokyny na jeho obale.
  • Noste pokud možno světlé hladké oblečení, dlouhé nohavice a během procházky občas vizuálně zkontrolujte oblasti nohou. Právě tam se klíště nejčastěji přichytí a pak může cestovat po vašem těle dál.
  • Nezapomeňte na důkladnou kontrolu těla po každém návratu z přírody. Zopakovat ji můžete i večer při sprchování a následující ráno. Klíště totiž může po těle putovat i několik hodin.
  • Pokud na sobě najdete klíště, je potřeba místo nejdříve vydezinfikovat, potom klíště šetrně vyndat a opět použít dezinfekci. Postižené místo pak několik dní kontrolujte.

Jedničkou mezi repelenty v tuzemských lékárnách je česká značka Predator, která patří do portoflia VITARu a nabízí jak klasické bestsellery v podobě repelentů Predator Forte a Junior, tak vychytávky jako Predator Bio, prostorový repelent 3D nebo repelent s impregancí v jednom (Predator Outdoor Impregnace). Účinné repelenty na letošní sezonu můžete koupit v lékárnách, obchodech i drogeriích nebo objednat na www.nasevitaminy.cz, kde najdete kompletní portfolio.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem