Proč má Capri-Sun papírová brčka a jak s nimi zacházet?

16. 2. 2024

Už od roku 2021 se u svých oblíbených nápojů Capri-Sun setkáváte s papírovými brčky. Aktuálně jde už o třetí vylepšenou verzi, která je výrazně pevnější a odolnější. Původní plastová brčka již není možné podle aktuálních zákonů používat a ani je používat nechceme – z důvodu udržitelnosti a vlivu na životní prostředí.

Plastové výrobky a nádobí reguluje Směrnice 2019/904/EU o jednorázových plastech z roku 2019, na kterou v Česku navazuje Zákon o jednorázových plastech schválený v roce 2021. Ten jasně říká, že jednorázové plastové výrobky, jakým jsou i plastová brčka, nelze dále uvádět do oběhu. I proto už nemohou být součástí vašich oblíbených nápojů Capri-Sun.

Udržitelnost je správná cesta

Kromě legislativního rámce je tu i pohled směřující ke snížení dopadů na životní prostředí a ten je pro Capri-Sun velmi důležitý. Dá se říct, že výměna plastového brčka byla jen první krok na cestě k větší udržitelnosti. Následovat bude i samotný obal nápoje, který by měl být plně recyklovatelný. Na tomto procesu se už v posledních letech intenzivně pracuje. Stejně jako na vylepšeních papírového brčka.

Od verze 1.0 ke 3.0

Papírová brčka používaná u Capri-Sunu byla od počátku podrobena rozsáhlým testům zaměřeným na kvalitu a zejména na jejich stabilitu. Také byla vyslyšena přání zákazníků vyjadřujících se k možným vylepšením. Výsledkem jsou nové, odolnější verze papírových brček, které vykazují vylepšení v základních aspektech:

  • Zvýšila se gramáž papíru.
  • Brčko je odolnější vůči ohýbání i vertikálnímu tlaku.
  • Snazší propíchnutí sáčku brčkem.
  • Zvýšená pevnost v tahu.
  • Lepší stabilita a odolnost brčka při pití i skladování (díky vysokému stupni utěsnění papírové brčko v chladničce méně absorbuje vlhkost).

Použitý papír má samozřejmě certifikaci FSC, která zaručuje, že pochází z odpovědně obhospodařovaných lesů – i to dává smysl směrem k hlavním cílům, které Capri-Sun na cestě k udržitelnosti sleduje.

Jak otevírat Capri-Sun papírovým brčkem?

Papírová brčka jsou vyvinuta tak, aby měla co nejvhodnější vlastnosti. Některé vlastnosti brček plastových se ale nahrazují těžko, což je dané technologií a vlastnostmi použitého materiálu. S novým brčkem je přece jen třeba zacházet opatrněji, aby se nijak nepoškodilo a mohlo bez problémů sloužit svému účelu.

Proto doporučujeme neodtrhávat brčko od sáčku, ale jemně ho tlakem vysunout, a poté špičatým koncem sáček propíchnout – jak ukazuje naše video:

Další otázky a odpovědi

  • Proč je brčko zabalené v plastu? – protože jen tak splňuje veškeré legislativní hygienické požadavky pro potraviny
  • Proč je vyrobené právě z papíru? – protože se tato varianta jeví jako jediná možná z pohledu technologie (odolnosti, použitelnosti) a zachování ceny výrobku
  • Proč je recyklovatelné jen brčko? – jde jen o první krok; na vývoji plně recyklovatelného obalu (sáčku) nápoje Capri-Sun se v posledních letech intenzivně pracuje. Je ale velmi složité najít správné řešení, které by zajistilo stejné vlastnosti, jako má nynější obal, a které patří k velkým benefitům.
VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem