Uspořádali jsme další seminář o zdraví, řeč byla o imunitě a výživě

8. 4. 2018

Dvě desítky posluchačů se sešly ve čtvrtek v Klubu důchodců v Otrokovicích na VITAR semináři pro zdraví. Ten se věnoval zejména imunitnímu systému a také obecné výživě a látkám, které v ní často chybí. Přednášející lektorkou byla doc. RNDr. Alena Žákovská, Ph.D., imunoložka a vysokoškolská pedagožka z Masarykovy univerzity v Brně, která patří do týmu VITAR ambasadorů.

V úvodu semináře byla řeč o tom, co tvoři imunitní systém – imunitní orgány, imunitní buňky a lymfatický cévní systém. K jeho oslabení dochází v moderní společnosti vlivem stresu, stáří, nedostatku spánku, ale i nesprávné výživy. Vědecky bylo zjištěno, že na imunitu nejvíce působí:

- nedostatek mastných kyselin (omega 3)
- proteinová podvýživa (nedostatek bílkovin ve stravě)
- energetický nedostatek
- nedostatek vitaminů (zejména A, B6, B12, C a E) a minerálních látek (např. zinek, selen, železo, měď)

Co tedy dělat pro silný imunitní systém? Základem je pravidelná, pestrá a vyvážená strava s dostatečným příjmem tekutin.

Pitný režimVITAR Seminář pro zdravější život

Voda tvoří stavbu těla a je pro jeho fungování zcela zásadní. Vhodnými nápoji jsou čistá voda, ovocné a bylinkové čaje, v menší míře minerální voda nebo ředěné ovocné šťávy a džusy. Pro dostatečný příjem tekutin je vhodné si několikrát denně napustit sklenici vody a mít ji před sebou na stole, aby docházelo k víceméně automatickému příjmu.

Sacharidy (cukry)

Představují základní zdroj energie, kterou zásobují všechny orgány i svaly. Na energetickém příjmu se podílejí velkou měrou (50-60 %), většina z nich by ale měla být ve formě tzv. komplexních sacharidů, které uvolňují energii postupně a nevyvolávají přílišnou reakci inzulinu, který bojuje proti vysoké hladině cukru v krvi. Mezi zdroje komplexních sacharidů patří například brambory, rýže, luštěniny nebo zelenina. S jednoduchými sacharidy, obsaženými například v cukrovinkách, je třeba šetřit.

Tuky (lipidy)

VITAR Seminář pro zdravější životJsou pro náš život velmi důležité. Představují zásobárnu energie, rozpouštějí se v nich některé vitaminy, z cholesterolu se tvoří některé hormony a spolupůsobí při tvorbě buněčných membrán. Tuky dělíme na nasycené (zejména živočišné) a nenasycené (hlavně rostlinné), přičemž převažovat by měly ty druhé.

Důležité pro imunitní systém jsou zejména nenasycené mastné kyseliny, z nichž česká populace trpí nedostatkem zejména tzv. omega 3 (EPA a DHA). Ty jsou obsaženy v tučných mořských rybách, kterých v jídelníčku nemáme dostatek, proto se nabízí možnost doplnění ve formě doplňků stravy s omega 3.

Bílkoviny

Jsou nezbytné pro tvorbu a obnovu tkání, jsou také součástí hormonů a enzymů, zajišťují transport látek v organizmu. Nejmenší stavební jednotkou bílkovin jsou aminokyseliny, podle nichž určujeme kvalitu bílkovin. Ty mohou být plnohodnotné s obsahem všech esenciálních aminokyselin (například mléko a mléčné výrobky, vejce), nebo neplnohodnotné, v nichž některé aminokyseliny chybí (například luštěniny, obiloviny, zelenina).

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem