Vitaminy skupiny B podporují energetický metabolismus

8. 3. 2024

Vitaminy skupiny B hrají nepostradatelnou roli v udržení optimálního zdraví a vitality, jsou totiž nezbytné pro mnoho klíčových funkcí v lidském organismu. Tato skupina vitaminů zahrnuje celkem osm různých typů, z nichž každý má své vlastní specifické funkce v těle – od podpory metabolismu až po zlepšení nervového systému.

Vitaminy skupiny B jsou známé pro svou schopnost podporovat energetický metabolismus. Jsou nepostradatelné pro přeměnu živin, jako je glukóza, na energii, kterou naše tělo potřebuje k pohybu a fungování. Vitaminy B také podporují zdraví nervového systému a pomáhají udržovat zdravou pokožku, vlasy a nehty.

Nedostatek vitamínů B se může projevovat únavou, podrážděností, svalovou slabostí, poruchami spánku, anémií a dalšími zdravotními problémy.

vitamin B_VitarKlíčové vitamíny skupiny B

  • Vitamin B1 (tiamin): Podporuje energetický metabolismus a správné fungování nervového systému.
  • Vitamin B2 (riboflavin): Nezbytný pro produkci energie a udržení zdravé pokožky a očí.
  • Vitamin B3 (niacin): Podílí se na metabolismu tuků, sacharidů a bílkovin a má vliv na zdraví kůže.
  • Vitamin B5 (kyselina pantotenová): Nezbytný pro tvorbu hormonů a podporuje zdravou kůži a nervový systém.
  • Vitamin B6 (pyridoxin): Hraje klíčovou roli při tvorbě neurotransmiterů a podporuje imunitní systém.
  • Vitamin B7 (biotin): Důležitý pro zdraví vlasů, kůže a nehtů, stejně jako pro metabolismus tuků, sacharidů a aminokyselin.
  • Vitamin B9 (kyselina listová): Nezbytný pro růst a vývoj buněk, zejména během těhotenství.
  • Vitamin B12 (kobalamin): Podporuje tvorbu červených krvinek a správnou funkci nervového systému.

Vitaminy skupiny BKde brát vitamin B?

Doporučený denní příjem vitaminů skupiny B se může lišit v závislosti na věku, pohlaví a životním stylu. Pro většinu dospělých je doporučený příjem z potravin, jako jsou celé obiloviny, maso, ryby, ořechy, luštěniny, vejce, mléčné výrobky, zelenina a ovoce.

Mnoho lidí ale nepřijímá dostatečné množství vitamínů skupiny B pouze z potravy, zejména pokud mají omezenou stravu nebo specifické potřeby. V takových případech může být vhodným řešením zařazení doplňků stravy s vitaminy B. Ty jsou koncentrovanou formou těchto důležitých živin, které mohou pomoci pokrýt denní potřebu.

Nabízí se komplexní doplňky s celým spektrem osmi vitaminů skupiny B, jako je například Vitar EKO B-komplex, který kromě B vitaminů obsahuje i vitamin C. Kompletní set vitaminů B, společně s dalšími prospěšnými látkami, obsahují také multivitaminové přípravky – třeba z řady Vitar Kids pro děti.

Užívání doplňků stravy s vitamíny B může být vhodné v případě:

  • nedostatečného příjmu vitamínů B z potravy
  • zvýšené potřeby vitamínů B (např. při stresu, těhotenství, kojení)
  • některých onemocnění

Doplňky stravy s obsahem vitaminů B seženete pod značkou Vitar v lékárnách a lékárenských e-shopech a pod značkou Maxi Vita v síti obchodů. Všechny produkty od VITARu pod jednou střechou pak nabízí e-shop www.nasevitaminy.cz

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem