Co se v těle děje po požití alkoholu a jak pomůže Vyprošťovák?

27. 12. 2023

Pokud to někdy přeženete a nezůstanete jen u skleničky vína, půllitru piva nebo novoročního přípitku, můžete si mnohdy druhý den připadat všelijak. Na internetu pak hledáte, jak se z toho co nejrychleji dostat a doufáte v zázrak. My pro vás nemáme žádný zázrak, ale dokážeme racionálně poradit. S tím, co se ve vašem organizmu děje, i s malou pomocí, která dovede velké věci. Především vám ulevit.

Když požijete větší množství alkoholu, musíte počítat s tím, že tělo se s ním musí nějak vypořádat. „Etanol se v těle rozkládá na acetaldehyd, který je pro tělo toxický. Takzvaná kocovina je tedy v podstatě otravou organizmu a tělo se s ní musí vypořádat odbouráním této toxické látky,“ říká zakladatel Aliance výživových poradců Ing. Ivan Mach, CSc.

V důsledku odbourávání acetaldehydu dochází k překyselení žaludku, pálení žáhy a nevolnosti. Souvisí s tím také celková dehydratace, narušení vnitřní acidobazické rovnováhy a ztráta minerálních látek, které je třeba spolu s tekutinami při kocovině doplnit. „K dalším projevům kocoviny patří nedostatek energeticky významné látky – pyruvátu, čímž je ohrožena tvorba krevního cukru – glukózy, a vyčerpání glykogenových zásob, tedy nedostatek energie. To vše vede k oslabení imunitního systému, přetížení jater, ledvin a dalších tělesných orgánů,“ vysvětluje Ivan Mach.

Vyprošťovák

Jak organizmu pomoci?

Řešení se nabízí – během odbourávání alkoholu je potřeba dodat do organizmu látky, které mu v této zátěžové situaci pomáhají. Ať už jde o:

  • neutralizaci žaludečních kyselin vedoucí ke zklidnění žaludku,
  • doplnění minerálních látek a vitaminů na podporu metabolických procesů uvnitř organizmu a pokrytí jejich deficitu,
  • nebo o dostatečný příjem tekutin.


Hodit se tak mohou přípravky pro takové situace přímo určené – jako je Vyprošťovák Forte. „Dodává do těla směs vitaminů a minerálních látek, například vitamin C pro celkové posílení organizmu a podporu imunity, vitaminy skupiny B a hořčík, a ke zklidnění žaludku obsahuje hydrogenuhličitan sodný a kyselinu vinnou,“ vyjmenovává obsažené látky, které pomáhají, Ivan Mach.

Vyprošťovák je dobře dostupný – koupíte ho v obchodních řetězcích, drogeriích i lékárnách. Připravení můžete být běhm roku i díky objednávce na e-shopu nasevitaminy.cz, kde najdete veškeré portfolio doplňků stravy od VITARu.

Vyprošťovák Forte se užívá ve formě chutného nápoje připraveného z rozpustné směsi, sáhnout ale můžete i po Vyprošťováku Active ve formě šumivých tablet. I s jejich pomocí připravíte „nápoj první pomoci“, který vás dostane zpět na nohy!

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem