Další VITAR ambasadorkou je vysokoškolská pedagožka a imunoložka Alena Žákovská

18. 12. 2017

Jako vysokoškolská pedagožka působí na oddělení fyziologie a imunologie živočichů Masarykovy univerzity. Jako výzkumnice se věnuje především imunologii a infekčním onemocněním, zejména těm způsobeným klíšťaty. Její vědecká práce ale čítá i témata jako fyziologie sportovců, sama totiž sportuje ráda – věnuje se závodně i organizačně běhu. Docentka Alena Žákovská tak má celou řadu předpokladů pro to, aby mohla z pozice VITAR ambasadorky pomáhat i vám.

 

Věnujete se především imunologii, první otázka se tedy nabízí – jak důležitou roli hraje v našich životech imunitní systém?

Imunitní systém se ve spolupráci s hormonálním a nervovým podílí na udržování homeostázy neboli stálosti lidského organismu. Jeho mechanismy neustále vyvíjejí činnost za účelem obrany organismu proti vnitřním škodlivinám či patogenním mikroorganismům a látkám přicházejícím z vnějšího prostředí. Tato činnost je postupně ochromována pomalu ochabující funkcí imunitního systému, což nastává se stárnutím, postupným zatížením systému prošlými infekcemi, nenadálým poškozením, zraněním a přetížením. Také stres patří k zásadním faktorům, které působí proti optimální činnosti imunitního systému.

 

Jsme schopní pracovat na jeho posilování?Alena Žákovská_web ambasador

Určitě ano, zejména zdravým stylem života. Zdravou a častou stravou, kterou dodáváme tělu energii, sportovním zatížením, které je velmi důležité třeba z hlediska pocení nebo vylučování endorfinů, pobytem v přírodě, které přináší uklidnění a načerpání energie. Činnost imunitního systému můžeme podpořit i vhodně doplněnou stravou o doplňky, které mohou urychlit regeneraci buněk imunitního systému, podpořit činnost imunitních a biochemických pochodů. Doplňky, které by zastávaly funkci vedoucí ke zvýšené činnosti imunitního systému, však nemusí být vázané jen na stravu.

 

Co děláte pro svůj zdravější a vitálnější život vy sama?

Protože strava a pitný režim zabezpečuje chod našeho organismu, snažím se dodržovat zásady správné výživy, jak jen to jde. Nejlepší je jíst vícekrát za den, každý den začleňovat ovoce a zeleninu, nezapomínat na pití vody. Společně s tím se snažím sportovat. Sama cvičím doma nebo chodím cvičit do posilovny a pětkrát do týdne běhám. Běhání se věnuji i závodně. Ale i kdyby ne, je to nejjednodušší pohyb, který v nejkratším čase vede k nastolení dobré fyzické kondice. K pracovnímu, ale i sportovnímu zatížení patří také rehabilitace a odpočinek, třeba ve formě plavání nebo sauny.

 

Zmiňovala jste i doplňky stravy. Užíváte sama nějaké?

Jako sportovec používám produkty z více kategorií. Nejde jen o sportovní výživu Enervit, na kterou jsem si zvykla, a produkty kloubní výživy. Pořizuji se také doplňky stravy obsahující vitaminy, antioxidanty a výrobky posilující imunitní systém doplněné o minerály. Dát tělu něco navíc, co může jeho činnost posílit, je určitě bonus, který se může projevit při boji proti infekcím a stresu.

 

Tím se dostáváme k tomu, v čem vidíte hlavní přínos doplňků stravy ze svého profesního pohledu?

Běžná strava může být o důležité komponenty typu vitaminů, minerálních látek, ale i proteinů nebo kvalitních tuků, ochuzena. Člověk také nemusí mít k opravdu vyvážené stravě přístup nebo čas si ji připravit či koupit. Doplňky stravy s antioxidanty, různé multivitaminové preparáty, produkty obsahující nenasycené mastné kyseliny mohou vést ke zlepšení zdraví posílením činnosti složek imunitního systému. V dnešní uspěchané době se také stává, že pracující člověk si nenajde čas na jídlo. Pak stačí sáhnout do kabelky třeba pro proteinovou tyčinku, jejíž konzumace bude jistě lepší než hladovění.

 

Co máte vy osobně nejraději z portfolia VITARu?

To je těžké jmenovat, protože VITAR produkuje velmi zajímavé produkty, které se uplatňují v mnoha kategoriích lidského zdraví a činností. Zaujaly mě doplňky stravy značky Revital směřující k posílení imunity a dalších s tím svázaných pochodů v lidském těle. Jako imunoložka musím zmínit právě produkty posilující imunitu, protože ty vlastně zasahují do všech činností. Máte dobrou imunitu, která funguje? Pak funguje všechno.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem