Jak pečovat o svůj pohybový aparát? Prozradíme, co zaznělo na semináři pro zdraví

5. 12. 2017

Náš pohybový aparát je velmi složitý komplex kostí, kloubů, vazů, svalů a šlach. Vlivem zátěže různého druhu dochází k jeho přetížení a následnému opotřebení, které má různé příčiny i důsledky. Ortoped MUDr. Martin Smetana ve své přednášce na říjnovém semináři pro zdraví mluvil o tom, jak bychom měli o pohybový aparát pečovat, abychom předcházeli jeho poškození, a jak nám případně mohou v péči o klouby a šlachy pomáhat doplňky stravy.

Pohybový aparát má pro člověka obrovský význam. Plní funkci dynamickou tím, že nám umožňuje pohyb, ale také statickou, protože drží naše tělo vzpřímené. Obě tyto funkce pro něj znamenají určitou zátěž a hodně záleží na nás, jak moc a jakým způsobem pohybový aparát zatěžujeme. K jeho přetížení dochází:

  • příliš velkou hmotností (51 % Čechů má nadváhu)
  • profesní zátěží
  • sportovní zátěží

Opotřebení pohybového aparátuSeminář pro zdraví_VITAR

Prakticky každý den dochází k opotřebování našeho pohybového aparátu a mnohdy je tento postup dost neviditelný. Což ale bohužel neznamená, že se neděje. K fyziologickému opotřebení dochází v důsledku stárnutí, kdy například v kloubech ubývá chrupavky, ale také třeba minerálních látek, typicky u žen v důsledku hormonálních změn. Opotřebení samozřejmě narůstá s mírou zátěže a také vlivem genetických faktorů.

Jak se opotřebení pohybového aparátu bránit?

  • přiměřenou zátěží a redukcí hmotnosti
  • podporou regenerace kloubní chrupavky, ve které se přirozeně vyskytují látky jako kolagen, chondroitin nebo glukosamin – ty je možné tělu dodávat prostřednictvím kloubní výživy
  • doplňováním chybějících minerálních látek, například vápníku, který je vhodný pro stavbu kostí

Vhodná zátěž ve smyslu přiměřeného pohybu je dobrou prevencí i z pohledu úbytku kostní hmoty, ale také pro udržení elasticity a pevnosti vazů a šlach. Pohyb se stará o jejich prokrvení, velmi důležité je samozřejmě také důsledné zapracování před sportem a protažení po něm včetně následné regenerace. To vše je důležité i pro svaly, které v případě zanedbávání tohoto, ale také vinou stárnutí, ztrácejí svou elasticitu a výkon.

Klouby

O patologickém opotřebení pohybového aparátu mluvíme ve chvíli, kdy dojde k úrazu či chronickému přetěžování. Důsledkem může být například zlomenina nebo kloubní změny. Prevencí je opět redukce hmotnosti, je-li potřeba, adekvátní míra zátěže, která tělu pomůže a nezatěžuje ho jednostranně nebo za nějakou rozumnou mez. Pokud k patologickému poškození dojde, na řadě je samozřejmě léčba.

Péče o pohybový aparát

Bavíme-li se o individuální péči, která je na každém z nás, pak můžeme našemu pohybovému aparátu výrazně pomoci, a to:

- správnou životospráva

- dostatkem pohybu s přiměřenou zátěží

- doplňováním minerálních látek a kloubní výživy

- regenerací, cvičením a kompenzací zátěže


Podívejte se na videozáznam z přednášky:


VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem