Oblíbený beta-karoten: kdy a proč ho brát?

2. 4. 2024

Určitě jste o něm slyšeli a rozhodně ho už přijímáte, aniž o tom třeba víte. Především z ovoce a zeleniny. To ale nemusí být dost, zvlášť v době, kdy se chystáte na příliv slunečních paprsků a toužíte po krásném opálení. Prozradíme, co beta-karoten umí i jak ho doplňovat před slunečnými dny.

Záměrně říkáme PŘED slunečnými dny, protože chcete-li nachytat ten správný odstín a krásnou barvu kůže si i déle ponechat, měli byste na beta-karoten myslet včas. Odborníci doporučují začít s příjmem beta-karotenu až tři měsíce před sluněním, takže jaro bývá ideálním obdobím. Vyplatí se tedy vypravit třeba do lékárny a poohlédnout se po nějakém kvalitním doplňku s beta-karotenem.

„Nejvýznamnějším přínosem spojovaným s beta-karotenem je příznivý vliv na pokožku, o kterou pečuje a pomáhá jí získat a udržet krásnou barvu po pobytu na slunci. Jde také o důležitý antioxidant, což znamená, že chrání náš organizmus před působením škodlivých volných radikálů. Ty poškozují tělesné buňky včetně těch kožních, boj proti radikálům je tak rozhodně přínosný, chceme-li mít i pokožku zdravou a v pořádku,“ popisuje přínosy a funkce beta-karotenu v našem těle Ing. Ivan Mach, CSc., zakladatel Aliance výživových poradců v Česku.

Vitar beta-karotenKde beta-karoten brát?

Beta-karoten je oranžové barvivo, které pomáhá získat pokožce bronzový odstín, takže s opalováním skutečně pomáhá. Pro tento účel je ale potřeba myslet na jeho dostatečný příjem – mluvíme až o 15 mg denně. „Například v jedné velké mrkvi o hmotnosti 100 g najdeme 9 mg a ve 100 g červených paprik 3 mg beta-karotenu. Koncentrované a jasně dané množství beta-karotenu pak obsahují doplňky stravy. Třeba Vitar Super beta-karoten 6 mg v tabletě a k tomu další látky přispívající ke správné kvalitě pleti.“

Zmiňovaný Vitar Super beta-karoten obsahuje i přírodní extrakty z měsíčku a sedmikrásky, které mají pozitivní vliv na stav pokožky. Dále vitaminy E a C, které jsou také silnými antioxidanty a posilují tak efekt beta-karotenu. A nechybí ani další z vitaminů příznivě ovlivňujících kvalitu pokožky – biotin.

„Já takový doplněk doporučuji začít užívat jeden až dva měsíce před sluněním a stejně dlouhou dobu pokračovat i poté,“ uzavírá Ing. Ivan Mach, CSc.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem