Předpověď aktivity klíštěte slibuje mimořádné riziko, chraňte se!

26. 5. 2023

Mimořádné riziko pro celé území ČR. Taková je předpověď pro aktivitu klíšťat na dnešní den i  nadcházející víkend, což značí i pravděpodobnost nakažení klíšťovou encefalitidou nebo lymskou boreliózou. Základem ochrany před klíšťaty je použití účinného repelentu.

Aktuální předpověď poskytuje Odbor klimatologie Českého hydrometeorologického ústavu na svých webových stránkách, a to vždy na nejbližší tři dny. Stupňů aktivity je celkem 5, přičemž nejnižší míru nebezpečí značí číslice 1, nejvyšší pak 5. V predikci na dnešek a nadcházející víkend se prakticky na celém území ČR objevuje stupeň 5, tedy mimořádné riziko.

Je proto třeba obezřetnosti, což znamená aplikaci repelentu a prohlídku těla ráno a večer. Doporučuje se také nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, kde je lepší držet ze zpevněných cest. Další rady najdete třeba v rozhovoru s imunoložkou, vysokoškolskou pedagožkou a VITAR ambasadorkou doc. RNDr. Alenou Žákovskou, Ph.D.

Repelent = základní prevence

Účinný repelent představuje základní a silnou ochranu před klíšťaty, která tyto roztoče odpuzuje a případně i hubí. Účinných látek existuje několik, mezi nejznámější patří DEET, Icaridin či IR3535. Se všemi se setkáte v repelentech Predator, jejichž výhradním distributorem je VITAR. Navíc si můžete vybrat přesně podle vaší potřeby:

  • Klasický Predator Repelent s dobou účinnosti 2-4 hodiny.
  • Predator Repelent Forte s vyšším obsahem účinné látky a delší působností (4-6 hodin).
  • Repelent Predator Maxx s extrémní účinností určený pro dlouhodobý pohyb v přírodě nebo v místech se zvýšeným výskytem hmyzu. Kůži ochrání 6 až 8 hodin. 
  • Pro malé děti od 3 měsíců a osoby s citlivou pokožkou je vhodný Predator Repelent Junior.
  • Šetrný je i repelent Predator Bio s vyšším obsahem účinných látek přírodního charakteru.

Predator nabízí i další „vychytávky“:

  • Predator Outdoor Impregnace představuje repelent určený k impregnaci oděvu, obuvi, stanů, spacích vaků, moskytiér, dětských kočárků, závěsů a podobně. Poskytne efektivní ochranu po dobu až 28 dní a působí i po vyprání oděvu.
  • Repelent Predator 3D pak nabízí prostorou a plošnou ochranu, vytváří tzv. tekutou moskytiéru. Stačí nastříkat na předměty kolem sebe a repelent vytvoří postupným vypařováním neproniknutelnou clonu (3D moskytiéru) účinnou nejen proti klíšťatům, ale také proti náletům dotěrného hmyzu.

Repelenty Predator seženete v lékárnách, kde je jasnou jedničkou na trhu, nebo společně s kompletním portfoliem doplňků stravy VITARu na našem e-shopu

Predator Repelent

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem