Z historie Capri-Sun CUPu: rozhovor s jeho zakladatelem

16. 2. 2024

Oblíbený seriál sportovních turnajů pro děti existuje už od roku 2016, kdy Leoš Pavlůsek položil základy projektu, který v Česku nemá obdoby. Na začátku byl spojený prakticky výhradně s hokejem, pak se ale začaly přidávat i další sporty. Jaký byl postupný vývoj unikátního seriálu? Pohled do historie Capri-Sun CUPu vám nabízíme v poslední části rozhovoru s jeho zakladatelem. První část si můžete přečíst zde, druhou pak zde.

Kolik turnajů v sezóně jste pořádali na úplném začátku a kolik týmů se jich účastnilo? Jaká je oproti tomu situace dnes?

Roční objem turnajů byl na začátku nastaven na deset. Vždy čtyři inlinehokejové a šest hokejových akcí, na kterých byly čtyři sportovní kluby, které ve dvou mužstvech (A+B) měly dohromady 20 dětí. Dnes už jsme v režimu, kdy pořádáme ročně dvanáct turnajů v naší nastavené podobě a k nim produkujeme dalších osm pro hokejový klub BERANI Zlín. Tato klubová setkání hokejistů jsou už hrány na výsledky a hostíme kluky a děvčata ve věku až čtrnáct let. Potkáváme se tedy opakovaně s těmi, kteří si nás pod značkou Capri-Sun CUP osahali už jako šestiletí. Roční porce turnajů je aktuálně nastavena na dvacet.

Capri-Sun CupZačínali jste s hokejem – proč zrovna s ním a jaký k němu máte vztah?

Jak už jsem uvedl dříve, tak vše se točí hlavně kolem „hokejování“ našich tří synů. Já jsem hokej nehrál, ale bylo to moje velké přání, které mi moji rodiče, v souvislosti s handicapem mého tatínka, nedokázali splnit. Táta měl v osmnácti letech úraz, kdy jako Mikuláš uklouzl na nástupním schodku vagónu rozjíždějícího se vlaku tak nešťastně, že přišel pádem pod kola o obě nohy. V této události je schováno velké množství mé energie a nápadů stran akcí pro děti, ve kterých i já žiji s odkazem na své dětství, kdy jsem nemohl mít to, co ostatním bylo umožněno. Z celého srdce miluji okamžiky zážitků s „prckama“ na ledě, kdy jim vidím do očí a žiji s nimi ten jejich aktuální příběh.

Zmínil jste hokej, ale Capri-Sun CUP už není jen o něm. Proč jste se postupem času rozhodli přidat i další sporty a které se už v rámci projektu představily?

Máme za sebou akce s hokejbalem, florbalem, tenisem, inline hokejem a ledním hokejem. Vše se postupně srovnávalo tak, aby byl Capri-Sun CUP celoroční projekt s měsíční periodicitou turnajů a nemusel se třeba v letních měsících přerušovat. Do března hrajeme hokej, duben patří hokejbalu, květen a červen inline hokeji a letní prázdniny obsadí znovu hokejbal a hokej, který pak bez přestávky běží až do března roku následujícího.

Capri-Sun CupV rámci Capri-Sun CUPu se odehrávají i různé doprovodné akce – co všechno už proběhlo?

Máme za sebou dva velmi úspěšné pokusy zrealizovat akci i pro nesportovce. Jezdíme do Břeclavi, kde zajišťujeme hokejový turnaj základních škol a pro Dětský domov na Lazech ve Zlíně připravujeme hru O zlatý puk, která je mixem dovedností na bruslích pro děti ze všech dětských domovů Zlínského kraje. Hokejovému klubu Berani Zlín zase pomáháme s přestávkovým programem při utkání mužů, kdy se na ledě utkávají děti z přípravky, které rozdělíme na Berany a Capri-Sun team. Zápas při tom řídí maskot Sunny. Dá se říct, že vše mimo klasické turnaje děláme hlavně pro podporu a budování spolupráce s VITARem, naším hlavním partnerem.

Dá se srovnat nynější zájem o projekt s obdobím jeho začátků?

Ten zájem je pořád stejný – stejně dobrý! Jenom jsou důvody pro účast postupem doby jiné. Z kraje to byl hlad po něčem novém. Teď je to touha k opakované účasti na základě vlastní dobré zkušenosti či doporučení od jiných. Velmi nám v popularitě pomáhaly i sociálně sítě, díky kterým jsme se stali centrem pozornosti všech, kteří se u nás kolem mládežnického sportu s hokejkou v ruce točí. Jsme si dobře vědomi, že máme v rukou jeden z nejdelších a nejúspěšnějších eventů pro nejmladší sportovce v Evropě určitě.

Další informace a fotografie najdete na stránkách Capri-Sun CUPu.

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem