Bez sluníčka není déčka aneb co byste měli vědět o vitaminu D

12. 4. 2024

Každý člověk se s vitaminem D setká hned po narození. Novorozenec se totiž ještě pořádně nerozkouká na světě a už mu doktoři předepisují vitamin D v kapkách. Aby také ne – jeho organizmus „déčko“ potřebuje pro správný vývin kostí a ze sluníčka ho ještě čerpat nemůže. Právě sluneční paprsky jsou zodpovědné za jeho přirozenou tvorbu v těle, a tak není divu, že nám vitamin D čas od času chybí i v dalším průběhu života – především v zimních a oblačných měsících.

Vitamin D je nazývaný slunečním vitaminem, protože sluneční záření je schopné v naší kůži spustit jeho výrobu. Když tedy máme dostatek sluníčka, tělo si libuje. Když ale paprsků ubyde a naopak přibývá tmy a oblačnosti, tvorba vitaminu D se zastaví. Tělo ještě nějakou dobu čerpá ze zásob, ty ale brzy dojdou, a jak ukazují některé výzkumy, na jaře české populaci tento důležitý vitamin často chybí.

K čemu je vitamin D dobrý?

Revital Vitamin D

Nedostatek vitaminu D v těle je problém, protože se významně podílí na vstřebávání vápníku a fosforu – dvou látek významných pro stavbu kostí a zubů. Proto není divu, že se vitamin D doporučuje doplňovat dětem hned po narození, jak už jsme si řekli. „Nedostatek vitaminu D je spojován například s křivicí v případě právě dětí, nebo osteoporózou u dospělých a zejména pak ve stáří, kdy je mimochodem přirozená tvorba vitaminu D v kůži výrazně snížená,“ říká zakladatel Aliance výživových poradců ČR a VITAR amabasador Ing. Ivan Mach, CSc.

Vitamin D je důležitý také pro imunitní systém, který shodou okolností dostává zabrat přesně v těch měsících, kdy slunečního svitu, a tedy i v těle vytvořeného déčka, je nedostatek. „Pak je samozřejmě potřeba vitamin D přijímat ze stravy nebo jejích doplňků,“ doporučuje Mach. 

Kde vitamin D brát?

Bohatým zdrojem vitaminu D jsou především mořské ryby. Dobrá jsou i játra, například tresčí. Vhodné je také maso, případně mléko a mléčné výrobky. Vitamin D naopak budete marně hledat v potravinách rostlinného původu, s výjimkou hub.

Protože mořská ryba alespoň dvakrát týdně na talíři není v Česku standardem, je dobré poohlédnout se i po jiných zdrojích vitaminu D, například v doplňcích stravy. „Jejich výhodou je, že přesně víte, kolik vitaminu s jednou dávkou přijmete, a není problém vitamin D doplňovat pravidelně,“ podotýká Ivan Mach. Sáhnout můžete po české produkci, třeba v podobě malinových tablet Vitar Vitamin D3, které nabídnou 1000 IU v jedné tabletě. Aby déčka bylo dost i bez slunéčka.  

VITAR klub logo
Zaujal vás tento článek? Přihlaste se do VITAR klubu a získáte informace jako první - včetně dalších mnoha výhod!
Přihlásit se můžete zde Stát se členem